U ZAGREBU

Rođendan Predraga Lucića uz predstavljanje njegove zbirke 'Cervantesov trg'

11.02.2019 u 10:00

Bionic
Reading

Na rođendan Predraga Lucića 12. veljače u Zagrebu će njegovi prijatelji i kolege predstaviti kapitalnu zbirku sabranih drama i songova 'Cervantesov trg' i časopis '15 dana' posvećen Predragovom djelu

Zbirku sabranih drama i songova 'Cervantesov trg' Jesenski i Turk objavio je u studenom 2018. Knjiga sadrži Lucićeve drame 'Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad', 'Alan Ford & Grupa TNT u epizodi Povratak otpisanih', 'Istarske barufe', 'Cervantesov trg ili Trg robova', 'Kako se kalio Čehov', 'Lisistrata (prolog)' kao i songove iz predstava 'Tri mušketira' i 'Majka Courage i njezina djeca'. Tu su i popratni tekstovi Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića, Dine Mustafića, Kokana Mladenovića, Vite Taufera, Lade Martinac Kralj, Nenada Veličkovića, Sinana Gudževića i Krune Lokotara. Obogaćena je i ilustracijama Alema Ćurina, koji je ujedno autor naslovnice.

  • +5
Predrag Lucić Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic/ CROPIX

'Predrag Lucić je za prekratke pedeset i četiri godine života iza sebe ostavio opus golem po opsegu i dosegu, po žanrovima i rodovima, koji će još dugo biti otkrivan i studiran i izvor čuđenja u svijetu', navodi Kruno Lokotar dodajući da se opus može podijeliti na urednički (uređivao je novine, časopise i knjige), novinarski (ispisao je tisuće i hiljade tekstova svih žanrova), pjesnički (koji obuhvaća parodijsku i klasičnu poeziju) i konačno na kazališni.

Kazališni segment Lucićevog opusa obuhvaća njegove rane kazališne režije – studirao je kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu – izvedbeni, s Borisom Dežulovićem 170 puta je izveo Melodije Bljeska i Oluje, putujući pjesnički cabaret čija je okosnica bila njegova parodijska poezija, te dramski, kaže Lokotar.

'Dramski opus koji obuhvaća šest drama i songove za dvije kazališne predstave predstavljen je u ovoj knjizi. Predrag Lucić bio je brechtijanac po kazališnom uvjerenju i izrazu, satiričar vječitog kova, a to ne ide ako nisi humanist bez fige u džepu i prosvjetitelj oslobođen antropocentrizma, čovjek hrabar i dovršen. Konačno, bio je genij, dosegao je serijski vrhunske rezultate, ako se uopće genij može s bilo kim i bilo čim usporediti, jer genij je autentičan. Eh, da, bio je i pomalo vidovit, kako se to lijepo vidi iz drame 'Aziz', napisane puno prije histerije koja se razvila oko pitanja imigranata', navodi Kruno Lokotar koji će 12. veljače 'Cervantesov trg' predstaviti s Darkom Vidovićem, Ivicom Đikićem i Borisom Pavelićem.

  • +5
'Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad' Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj/PIXSELL

Uz to, predstavit će časopis ‘15 dana’ posvećen Predragu Luciću. U njemu su o splitskom književniku i novinaru preminulom u siječnju 2018. pisali Ahmed Burić, Viktor Ivančić, Damir Šodan, Miljenko Jergović, Tomislav Marković, Boris Pavelić, Muharem Bazdulj i Kruno Lokotar, dok je ilustracije nacrtao Alem Ćurin.

U Zagrebu večer posvećena Luciću počinje u 20.30 sati u klubu No sikiriki.