KD VATROSLAV LISINSKI

Rock, jazz i klasični Chopin

02.03.2010 u 08:31

Bionic
Reading

Najpoznatija Chopinova djela u klasičnoj, jazz i rock interpretaciji izveli su poljski glazbenici i plesači u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u povodu 200-te obljetnice rođenja poljskog pijaniste i skladatelja Frederica Chopina

Koncert su organizirali Koncertna direkcija Zagreb i poljsko Veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Klasična Chopinova djela izveli su umjetnici Iwona Tober (sopran), Leszek Swidzinski ( tenor), Tadeusz Szlenkier (tenor) uz glasovirsku pratnju Joanne Lawrynowicz

Jazz varijacije na temu Chopinovih djela izveo je glasoviti poljski pijanist Leszek Mozdzer, dok su Chopinovu glazbu u rock interpretaciji izveli Anna Serafinska (vokal), Rock Loves Chopin te plesna skupina Folies dance company.

U prepunoj dvorani Lisinski koncertu je nazočio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović sa suprugom te brojni članovi Diplomatskog zbora.

Pozdravljajući nazočne poljski veleposlanik u Hrvatskoj Wieslaw Tarka zahvalio je predsjedniku Josipoviću na sudjelovanju na koncertu, rekavši da je on ne samo političar nego i poznati skladatelj. Dodao je kako je u poljskoj povijesti isto tako bilo znamenitih osoba koji su bili i političari i glazbenici.

Istaknuo je da je koncert vrhunski događaj u povodu 200-te obljetnice Chopinova rođenja kojeg proslavlja ne samo Poljska nego i cijeli svijet. Pohvalio je i manifestaciju '24 sata Chopina' koja je sa 22. na 23. veljače održana u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Prodekan za nastavu Muzičke akademije u Zagrebu prof. Mladen Janjanin je istaknuo da je Chopin svojim vrhunskim pijanizmom dao izuzetan doprinos europskoj kulturi i civilizaciji. Dodao je da će večerašnji koncert dodatno učvrstiti dobre odnose između Hrvatske i Poljske te da će predsjednik Josipović dati podršku ovakvim vizionarskim ostvarenjima te novim inicijativama u izgradnji odnosa između dviju zemalja.

Cijela ova godina je u znaku Chopinove obljetnice, a intenzivno se obilježava od 22. veljače kada je u crkvenim knjigama zabilježen njegov datum rođenja, a prema tvrdnji njegove majke pijanist je rođen 1. ožujka.

U Varšavi je izveden veliki koncert Chopinovih djela koje su prenosile sve radio stanice članice Europske glazbene unije.