SATIRIČNA KNJIGA POSTANKA

Robert Crumb: 'Najteže je bilo naslikati Boga'

30.09.2009 u 12:10

Bionic
Reading

Adam i Eva, Abraham i sam Bog pojavit će se kao junaci novoga crtanog djela kultnog američkog undergorund stripaša Roberta Crumba

Istaknuti američki likovni umjetnik i jedan od glavnih protagonista underground scene šezdesetih Robert Crumb na svojim je internetskim stranicama objavio da je priveo kraju stvaranje dugo iščekivanog crtanog romana utemeljenog na prvoj knjizi Staroga zavjeta, Knjizi postanka. Na stripu od 201 stranice radio je posljednje četiri godine i obećao da će 'šokirati vjernike'.

U razgovoru za britanski magazin Time povjerio je da mu je najveći problem bio kako nacrtati Boga. Dvoumio se treba li ga prikazati samo kao svjetlo okruženo oblačićima za dijalog ili možda kao Afroamerikanku. No, pročitavši Stari zavjet zaključio je da Bog tek stari, nervozni židovski rabin.

Autor svoj novi rad opisuje kao 'pun raznih ludosti i bizarnih stvari koje će iznenaditi čitatelje'. Prema riječima izdavača Jonathana Capea, Crumbovo novo djelo je skandalozna satira koja zahtjeva preispitivanje Biblije i njene uloge u našoj kulturi.

Iako jedan od vodećih svjetskih stripaša, Robert Crumb je kroz čitavu karijeru izbjegavao takozvano mainstream izdavaštvo i ostao vjeran underground vodama. Kreator je kultnih likova od kojih su najpoznatiji Mačak Fritz i Mister Natural. Ljubitelji glazbe pamte ga kao autora omotnice legendarne ploče Janis Joplin i Big Brother and the Holding Company 'Cheap Thrills'.

Crtani roman će biti objavljen u Velikoj Britaniji i SAD-u 19. listopada ove godine.