Festival nijemog filma

Rijetki primjer ženskog tumačenja žanra vesterna u razdoblju nijemog filma

22.10.2019 u 12:48

Bionic
Reading

Ovogodišnji 13. PSSST! Festival nijemog filma održava se od 24. do 26. listopada u Centar za kulturu Trešnjevka, a tema ovogodišnjeg festivala je 'Žene u nijemom filmu'

Festival će započeti u četvrtak u 18 sati projekcijom kratkih filmova jedne od najpoznatijih filmskih autorica nijemog doba, Alice Guy-Blaché, uz klavirsku pratnju Vitomira Ivanjeka.

Na festivalu će u sklopu natjecateljskog programa biti prikazana 23 kratka nijema filma, odabrana među gotovo stotinu pristiglih iz cijeloga svijeta, među kojima i dva hrvatska: 'Brodovi koji nikuda ne plove' Marije Lučić i 'Uzimam' Petra Varata. Filmovi se natječu za nagradu Veliki Brdsko, nazvanu prema glavnom liku prvog hrvatskog nijemog igranog filma 'Brcko u Zagrebu'.

Ove godine osobito je atraktivan program filmskih klasika iz zlatnog doba nijemog filma jer će biti prikazani filmovi važnih glumica, redateljica i producentica, osim već spomenute Alice Guy Blaché, tu su i glumica/redateljica Mabel Normand koja je, kao i drugi glumci slapsticka, smatrana koautoricom i kada nije bila redateljica, ali se bavila i režijom, velika američka autorica Lois Weber, te danas manje poznata redateljica Ruth Ann Baldwin, koja će biti predstavljena rijetkim primjerom ženskog tumačenja žanra vesterna u razdoblju nijemog filma.

Projekcije na festivalu PSSST! U pravilu se odvijaju uz glazbenu pratnju, a ove godine glazbenici su sastav Sonic Diptych & Leo, te Joe i Lela Kaplowitz