IZVEDBA 'TOSCE'

Riječkoj operi prestižna Diploma 'Milka Trnina'

05.10.2009 u 17:22

Bionic
Reading

Ansamblu Opere HNK Ivana pl. Zajca dodijeljeno je prestižno priznanje, Diploma 'Milka Trnina' za 2008. Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za izvedbu 'Tosce', opernog spektakla na tri riječke kulturno-povijesne lokacije na prošlogodišnjem festivalu 'Riječke ljetne noći'

Prvi put u Hrvatskoj, a prema zamisli umjetničkog vodstva 'Riječkih ljetnih noći', glasovita Puccinijeva opera 'Tosca' izvedena je pod ravnanjem Nade Matošević i u režiji Damira Zlatara Freya na trima različitim lokacijama u realnom vremenu, i to prema originalnoj priči.

Iznimno priznanje dobiveno je na prijedlog stručnog žirija, a odlukom odbora HDGU-a i nije jedino takvo priznanje u posjedu riječkog Kazališta. Tako je godine 2001. Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca dobio Diplomu 'Milka Trnina' za visok izvedbeni domet u opernoj i koncertnoj djelatnosti.

Za razliku od Nagrade 'Milka Trnina' koja se dodjeljuje od 1958, Diploma se sporadično dodjeljivala sve do 1990. otkako je stalna te se pretežno uručuje velikim ansamblima.