'GRAD KOJI ČITA'

Riječka Gradska knjižnica oborila rekord, ima najviše članova u povijesti svoga rada

13.01.2020 u 10:16

Bionic
Reading

Da je Rijeka iz dana u dan sve više grad koji čita potvrđuju lijepe vijesti iz naše najnovije statistike, javljaju u nedjelju iz Gradske knjižnice Rijeka koja je prošlu godinu zaključila s 21 734 učlanjenih građana

'Godina koju smo ispratili bila je za nas stvarno povijesna - realizirali smo izrazito puno programa i projekata, osvojili prestižnu titulu 'Knjižnica godine', počeli su se i fizički graditi Dječja kuća i prva prava zgrada naše knjižnice u povijesti... Ipak, s prvim danima nove godine stigla je i kvantitativna potvrda koja nam je jedan od najvažnijih pokazatelja ispravnosti pristupa - godinu 2019. zaključili smo s 21 734 učlanjenih građana (broj građana koji su se učlanili ili obnovili članarinu u razdoblju od 1. 1. 2019. do 31. 12. 2019.) što je postao novi najveći službeni broj članova u povijesti Gradske knjižnice Rijeka', javljaju iz knjižnice.

Godinama je rekord držala daleka 1999. kada je zabilježeno 21 414 članova. Nakon toga taj broj je oscilirao, najčešće lagano padao te se zadržavao ispod 20 000 članova. Kroz posljednje četiri godine, međutim, kontinuirano je ostvarivan plus.

'Bilo nas je sve više i više, a takav 'zeleni' niz godina zabilježen je samo još jednom - u razdoblju normalizacije društvenih odnosa i svakodnevice poslije Domovinskog rata između 1995. i 1999. godine', poručuju iz Gradske knjižnice Rijeka.

'Naš današnji kontekst djelovanja nakon 21 godine (!) je znatno drugačiji - značajan broj stanovnika živi u riječkom prstenu gdje se također razvijaju kvalitetne i posebne narodne knjižnice čineći jaču županijsku mrežu, ponuda zabave i načina provođenja slobodnog vremena je porasla do nevjerojatne razine (internet, 'pametni' mobiteli, gaming konzole, streaming servisi za serije i filmove...), dostupne su međunarodne knjižare s najrecentnijim e-knjigama (...), ali u svemu tome svoje mjesto su zadržale narodne knjižnice sa svojom ponudom i sadržajima', kažu iz riječke Gradske knjižnice iz koje i u budućnosti najavljuju 'novitete, osvježenja, eksperimente, pokušaje i veselja'.