OXFORD IZABRAO

Riječ 'vape' obilježila 2014. godinu

19.11.2014 u 09:25

Bionic
Reading

Oksfordski rječnik kao riječ godine za 2014. izabrao je 'vape', odnosno čin inhaliranja iz e-cigarete, čije se korištenje udvostručilo u odnosu na prošlu godinu

Iako na kraju svega ostaje samo jedna jedina riječ, proces kojim Oksfordski rječnik dolazi do svojeg laureata za najbolju novu riječ godine uopće nije jednostavan.

Sve kreće redovitim mjesečnim skeniranjem oko 150 milijuna riječi engleskog jezika, uz korištenje posebno osmišljenog programa koji prepoznaje i izdvaja nove i odjednom više korištene riječi. Iz tog oceana informacija potom se ekstrahiraju najzanimljivije nove riječi za finale, a ove godine su u njemu – uz pobjednički 'vape' – bile i riječi poput 'slacktivism' i 'indyref', koja se proširila kao hashtag (oznaka) na Twitteru, a odnosi se na referendum o nezavisnosti Škotske.

Uredništvo Oksfordskog rječnika na kraju bira pobjedničku riječ vodeći se pravilom da mora biti u pitanju 'riječ koja reflektira atmosferu, tekovine i preokupacije pojedine godine te da ima trajni potencijal kao riječ trajne kulturalne važnosti'.

Na kraju je rječju godine proglašena 'vape' koja opisuje udisanje 'dima' iz e-cigarete. U pitanju je glagol koji u engleskom jeziku precizira opisani postupak i razlikuje ga od standardnog pušenja cigareta. Izraz su počeli koristiti i neki celebrityji, poput glumice Lindsay Lohan i pjevača Barryja Manilowa, objasnila je urednica Oksfordskog rječnika Judy Pearsall izbor riječi.

'Vape' je u kolovozu ove godine dodan online verziji Oksfordskih rječnika, a prvi put se spominje u članku iz 1983. u časopisu New Society, i to u članku znakovita naslova 'Zašto ljudi puše'.

Prošle je godine pak izabrana riječ 'selfie' (autoportret uslikan mobilnim uređajem) koja se u međuvremenu masovno koristi.