EUROPSKI GRADOVI KULTURE

Riga i Umea uskoro počinju s programima

14.01.2014 u 09:53

Bionic
Reading

Latvijski grad Riga i švedski Umea proglašeni su Europskim gradovima kulture 2014., a njihovi bogati programi cjelogodišnjih kulturnih događanja službeno počinju 17., odnosno, 31. siječnja

U povodu svečanog početka programa u Rigi će biti upriličen tjedan posebno osmišljenih događanja koja počinju 17. siječnja koncertima, izložbama i raznim drugim događanjima u gradskim muzejima, kafićima i drugim javnim prostorima.

Tom će prilikom biti otvorene izložbe o Baltičkom jantaru u Prirodoslovnom muzeju, te o posljedicama Prvog svjetskog rata na kulturu u Arsenalu, u Latvijskoj državnoj operi bit će upriličena multimedijalna koncertna izvedba opere 'Rienzi, posljednji tribun' Richarda Wagnera, skladane u Rigi između 1837. i 1839., a poseban će događaj biti upriličen u povodu inauguracije nove nacionalne knjižnice.

Naime, referirajući se na kampanju iz 1989., kada su se stanovnici Latvije, Estonije i Litve ujedinili u 'ljudskom lancu' kako bi izrazili nadu u nezavisnost od bivšeg Sovjetskog Saveza, 18. siječnja stanovnici Rige ujedinit će se u kampanji za kulturu. Sjećanje na te davne dane bit će obnovljeno 'lancem ljubitelja knjiga' koji će spajati staru nacionalnu knjižnicu s novom zgradom na drugoj strani rijeke Zapadna Dvina, a knjige će se iz stare u novu zgradu seliti 'iz ruke u ruku'.

U raznolikim događanjima, među kojima je i festival hrane 'Okusi i osjeti 2014.!', sudjelovat će europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i mlade Androulla Vassiliou, kao i povjerenik EU za razvoj Andris Piebalgs.

Uvečer 18. siječnja rijeka će zasjati 'vatrenim skulpturama' vatrometa koje specijalno za tu priliku pripremaju nacionalni timovi iz 12 zemalja svijeta - Latvije, Estonije, Litve, Finske, Francuske, Velike Britanije, Španjolske, Švedske, Švicarske, Rusije, SAD-a i Australije. Gradonačelnik Rige Nils Ušakovs potom će biti domaćinom koncerta 'Riga kroz stoljeća i kulture', na kojemu će nastupiti latvijski klasični, etno i popularni glazbenici, zborovi i orkestri.

Riga će tijekom godine tijesno surađivati na projektima sa švedskim gradom Umea, koji je ove godine proglašen drugim Europskim gradom kulture. Umea s programom počinje 31. siječnja, a vrhunac svečanosti otvorenja bit će događanje pod nazivom 'Zapaljeni snijeg' u subotu 1. veljače. Glavnina događanja bit će koncentrirana na i duž rijeke Ume, gdje će biti upriličen 'festival svjetla, glazbe, pjesme i pokreta'.

Grad će biti transformiran 'vatrenim stupovima' leda i vatre, koji će služiti kao mjesto sastajališta i izvor topline u zimskim danima. Samo srce grada, Radhustorget, bit će pretvoren u laponsko selo s kotlovima i sobovima.

Cjeloviti programi dostupni su na poveznicama na stranicama Europske komisije

Europski grad kulture jedna je od najuspješnijih kulturnih inicijativa u Europskoj uniji. Gradove bira nezavisni panel na temelju kulturnih programa koji u sebi moraju sadržavati snažnu europsku dimenziju, uključivati lokalno stanovništvo svih dobnih skupina, te pridonositi dugoročnom razvoju grada.

Naslov Europske prijestolnice kulture u prvome je redu prilika za preobrazbu imidža grada kroz jače profiliranje njegove kulturne scene. No, osim što predstavljaju temelj za planiranje razvojne strategije koja se više oslanja na kulturu i u konačnici dovode do trajnog ucrtavanja grada u kartu svijeta, brojne uz taj naslov povezane aktivnosti imaju dugoročne posljedice i u društveno-ekonomskom smislu, kako za grad, tako i za okolnu regiju, koji bilježe u prosjeku 12-postotni rast turističkih posjeta u usporedbi s godinom ranije.

Povrh 1,5 milijuna eura potpore iz EU programa za kulturu, gradovi nositelji te prestižne titule za realizaciju programa također dobivaju nekoliko desetaka milijuna eura iz EU fonda regionalnog razvoja.

Nakon Umee i Rige u 2014., Europski gradovi kulture u 2015. će biti Plzen (Češka) i Mons (Belgija), a potom Donostia-San Sebastian (Španjolska) i Wroclaw (Poljska) 2016., Pafos (Cipar) i Arhus (Danska) 2017., te Valletta (Malta) i Leeuwarden (Nizozemska) 2018.