NAJBOLJE PLAĆEN SLIKAR

Richterovo platno prodano za 26,4 milijuna eura!

15.10.2012 u 13:25

Bionic
Reading

Njemački slikar Gerhard Richter postao je najbolje plaćeni živući slikar današnjice, s obzirom da se na aukciji u londonskom Sotheby'su njegova 'Apstraktna slika' prodala za čak 26,4 milijuna eura!

Slavni muzičar Eric Clapton ima razloga za slavu: slika 80-godišnjeg njemačkog slikara Gerharda Richtera iz 1994. godine, koja je dosad bila u Claptonovoj privatnoj kolekciji, prodana je na aukciji u Sotheby'su za 26,4 milijuna eura. Riječ je o platnu nazvanom jednostavno 'Apstraktna slika' (na njemačkom 'Abstraktes Bild'), a kustos Alex Branczik iz Sotheby'sa je rekao da je u pitanju 'remek-djelo kalkuliranog kaosa', koje u sebi spaja 'Richterovo umjetničko i filozofsko sazrijevanje'.

'Apstraktna slika' je ulje na platnu velikog formata, a prije aukcije se njena vrijednost procjenjivala na između devet i dvanaest milijuna eura.

Clapton ju je 2001. pak platio, i to u paketu s još dvije Richterove slike – 2,6 milijuna eura, što znači da je njenom prodajom zaradio deseterostruko u odnosu na prvotni iznos.
Stručnjak za tržište umjetnina Christophe Van de Weghe izjavio je kako je postizanju rekordne cijene pomoglo svakako i to što je riječ o djelu iz Claptonove kolekcije, pa je tako Richter postao među živim slikarima financijski najvredniji. Prethodno se u njujorškom Christie'su slika 'Flag' Jaspera Johnsa prodala za 22 milijuna eura, što je 'Apstraktna slika' – na kojoj dominiraju crvena i žuta na sivo-plavoj pozadini - Gerharda Richtera sada nadmašila.

Kupac je ostao anoniman. Platna Gerharda Richtera i prije su znala postići ogromne cijene, pa je jedna njegova slika u svibnju ove godine prodana za 16 milijuna eura. 80-godišnji Richter, koji je više od dvadeset godina radio kao profesor na Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu, rođen je u Dresdenu, a sada živi u Kölnu. Iz DDR-a je pobjegao 1961. godine te ostvario zavidnu slikarsku karijeru: ubraja ga se među najvažnije i najskuplje slikare današnjice, što 26,4 milijuna eura za 'Apstraktnu sliku' samo dodatno potvrđuje.