ZOOM FESTIVAL

Rezanje zastave u riječkom MMSU

31.08.2010 u 13:18

Bionic
Reading

Rezanjem zastave, hinjenim orgazmima i razgolićenim performansom započeo je ovogodišnji Zoom festival u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti

Sa željom da omoguće raznovrsniji i kvalitetniji umjetnički program, stavivši pritom naglasak na intermedijalne umjetničke radove, udruga Drugo more u Rijeci organizira Zoom festival. U centru ovogodišnjeg festivala je slovenski autor, režiser i izvođač interdisciplinarnih performansa Janez Janša, stoga će biti prikazano više njegovih radova, prenosi portal Mojarijeka.hr.

Samo otvorenje započelo je nesvakidašnjim performansom u kojemu je publika imala prilike gledati ženu kako spušta svoje donje rublje i iz vagine vadi i razmata smotuljak, glasno s njega čitajući ulomke Deklaracije o ljudskim pravima. Zanimljiv je bio i performans obnaženog mladog para na ulazu u muzej, između čijih tijela su se provlačili posjetitelji. Kako bi i sami postali sudionici, posjetiteljima su dane razne upute. 'Vrlo ste ljuti. Uzmite tanjur. Razbijte ga. Ako se ne osjećate bolje, ponovite radnju.' i 'Pogledajte se u ogledalo. Sjetite se trenutka kad ste shvatili da ste loša osoba. Pljunite si u oči.' - neke su od njih.

Dio posjetitelja odazvao se: 'Sram vas je vašeg naroda. Uzmite škare i razrežite zastavu. Komade ostavite na podu', pri čemu je izrezana velika hrvatska zastava. Hoće li umjetnički čin naići na razumijevanje predstavnika zakona, saznat ćemo uskoro.

Zoom festival održava se do 4. rujna na Sušaku, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, HNK-u Ivana pl. Zajca, Molekuli, na Korzu i u Art kinu Croatia.