ZA DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

Revizija u osječkom HNK otkrila gubitak od 4,12 mil. kuna

30.09.2009 u 16:30

Bionic
Reading

Revizija financijskog poslovanja osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) za 2007., 2008. i prvih šest mjeseci ove godine otkrila je mnoge nepravilnosti, a zbog sumnje da je bivši intendant Vlaho Ljutić zloporabio položaj i ovlasti, revizorsko izvješće dostavit će se Državnom odvjetništvu, izvijestilo je u Osijeku vodstvo te kazališne kuće.

Predsjednica Kazališnog vijeća Jasmina Lovrinčević rekla je na konferenciji za novinare kako je nalaz revizorske kuće "Werkmann", koja je na javnom natječaju odabrana kao najpovoljnija, pokazao da je 30. lipnja ove godine osječki HNK na gubitku od 4,12 milijuna kuna. Dodala je kako je revizija utvrdila mnoge nezakonitosti u poslovanju, poput neplaćanja poreza i prireza iz dohotka u ukupnom iznosu od 738.000 kuna, čime je oštećen državni proračun. Istaknula je kako se, na temelju revizorskog nalaza, osnovano sumnja da su se u osječkome HNK izdavali fiktivni putni nalozi, to jest da osobe koje su na njima navedene nisu bile na službenom putu niti su imale troškove na toj osnovi iako je na temelju tih naloga podginuto više od 500.000 kuna.

Kazališno vijeće zadužilo je obnašatelja dužnosti intendanta Božidara Šnajdera da, zbog osnovane sumnje da je bivši intendant Vlaho Ljutić zloporabio položaj i ovlasti, izvješće o financijskom poslovanju dostavi Državnom odvjetništvu kako bi se utvrdilo je li riječ o kaznenim djelima, napomenula je Lovrinčević.

Šnajder je podsjetio da je Kazališno vijeće odbilo prihvatiti izvješća o poslovanju HNK za 2007. i 2008. godinu te je tako upozorilo na nepravilnosti. Dodao je kako izvješće revizije neće utjecati na programske troškove i plaće djelatnika te ostvarivanje predviđenog progama.

Iako su novinari tijekom konferencije nekoliko puta tražili da im se predoči revizorsko izvješće, članovi Kazališnog vijeća to nisu željeli učiniti jer misle da to treba tražiti od Osječko-baranjske županije, koja je i zatražila reviziju, te da je riječ o dokumentu koji bi mogao biti dokaz u istrazi i zato se ne može objaviti bez dopuštenja Državnog odvjetništva. Na novinarski upit zbog čega su onda sazvali konferenciju za novinare član Vijeća Ivica Završki je odgovorio kako su objavili samo neke podatke iz izvješća "za koje drže da su od interesa za javnost i porezne obveznike budući da je riječ o ustanovi od nacionalnog značaja koju financiraju grad Osijek i Osječko-baranjska županija".

Prozvao je bivšeg intendanta Ljutića da je izbjegavao reviziju, dodajući da je iz izvješća vidljivo i zbog čega, te da Državno odvjetnišvo treba utvrditi postoji li prekršajna i kaznena odgovornost.