'MI NISMO NEVIDLJIVI'

Retrospektivna izložba Tiflološkog muzeja u Zagrebu

10.12.2013 u 14:06

Mi nismo nevidljivi

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tiflološki muzej

Bionic
Reading

U Tiflološkom muzeju u Zagrebu, Draškovićeva 80/II, 12. prosinca otvara se retrospektivna izložba 'Mi nismo nevidljivi' kojom ovaj muzej obilježava 60. godina osnutka. Izložba traje od 12. prosinca do 31. ožujka 2014. godine

Autori izložbe su svi stručni djelatnici Muzeja, a dizajn postava izložbe potpisuju Sanja Bencetić i Dragana Ileš.

Tiflološki muzej je osnovan 1953. godine i jedan je od rijetkih specijalnih muzeja u Europi koji se, kroz muzejske aktivnosti, bavi temama marginaliziranih i socijalno isključenih skupina društva.

Realizacijom retrospektivne izložbe 'Mi nismo nevidljivi' javnosti će biti prikazan povijesni pregled nastajanja, razvoja i rada Muzeja kroz prikupljanje građe, izložbenu djelatnost, komunikaciju i izdavaštvo, a u jednom dijelu muzeju pokazat će se i specifičan odnos koji zaposlenici Muzeja imaju prema njemu.

Temelj Tiflološkom muzeju postavio je krajem 19. st. Vinko Bek, učitelj i tiflopedagog, svojom privatnom zbirkom predmeta i knjižne građe tematski vezane uz slijepe osobe.

Godine 1953. Savez slijepih Jugoslavije donio je odluku o osnivanju Tiflološkog muzeja, čiji je zadatak sakupljanje, sređivanje i proučavanje predmetne i dokumentarne građe koja se odnosi na slijepe osobe, na njihov odgoj, rad, društvenu zaštitu te općenito život u prošlosti i sadašnjosti.

Muzej započinje svojim radom u Bosanskoj 26 u Zagrebu, a 1958. seli se u novu zgradu na uglu Draškovićeve i Šenoine ulice u Zagrebu u kojoj se i danas nalazi.

Vrlo važan segment muzejskog djelovanja je Taktilna galerija koja predstavlja kontinuiran niz izložbi na kojima je posjetiteljima dozvoljeno dodirivati eksponate. U njoj su izlagali slijepi samouki kipari, videći samouki autori i akademski kipari.

Galerija je pokazala da nedostatak vida kod talentiranih pojedinaca nije prepreka likovnom stvaranju, a izložene skulpture mogu potaknuti i ohrabriti slijepe posjetitelje da se i sami okušaju u tom području likovne umjetnosti, dok izlaganje radova akademskih kipara pruža mogućnost posjetiteljima oštećena vida da njihova djela upoznaju dodirom.

U suradnji s pariškim Louvreom 2005. učinjen je značajan iskorak u prilagodbi muzejske izložbe invalidnim osobama, a 2008. pri adaptaciji Muzeja izložbeni prostor je u najvećoj mogućoj mjeri prilagođen posjetiteljima s različitim vrstama invaliditeta.