PRVI PUT U HRVATSKOJ

Retrospektiva Jechezkiela Davida Kirszenbauma u 'Mimari'

09.12.2018 u 20:50

Bionic
Reading

Retrospektivna izložba Jechezkiela Davida Kirszenbauma, koja se otvara 12. prosinca u zagrebačkom Muzeju Mimara, sa šezdesetak djela, ulja na platnu, akvarela i crteža prvi put u Hrvatskoj predstavlja rad tog istaknutog poljskog umjetnika

Izložit će se djela koja su u Zagreb stigla iz nekoliko privatnih zbirki iz svijeta, dok će za potpunu prezentaciju umjetnikovog života i rada poslužiti dokumentarni materijali, pisma, novinski isječci.

Po riječima ravnateljice 'Mimare' Lade Ratković Bukovčan, Kirszenbaum je sudjelovao u renesansi židovske umjetnosti, avangardnom pokretu koji je počeo u Rusiji, proširio se Poljskom, a pripadnici su joj bili slikari poput Marca Chagalla i El Lissitzkyija. Jechezkiel David Kirszenbaum (Staszów,1900 - Pariz, 1954) nakon odlaska iz rodnog grada, studira u Weimaru na Bauhausu gdje se susreće s umjetnošću Paula Kleea i Wassilya Kandinskog.

Ranih tridesetih godina odlazi u Berlin gdje postaje dijelom avangardnih krugova te izlaže u Der Sturm galeriji upijajući utjecaje njemačkog ekspresionizma. Djelovao je i kao ilustrator za nekoliko berlinskih novina pod nadimkom 'Duvdivan'.

Zbog dolaska nacista na vlast odlazi u Pariz gdje produbljuje spoznaje o francuskom impresionizmu, prihvaća utjecaje Pariške škole razvijajući istovremeno snažan individualni ekspresionistički stil u kojem se susreće motivika mističnih priča iz najranijeg djetinjstva, folklora, ali i proroka Starog zavjeta.

Izlaže u brojnim pariškim galerijama, no od 1940. ga zatvaraju u koncentracijske logore na jugu Francuske. Kroz ratne godine izgubio je obitelj u logorima, a njegova djela koja su bila pohranjena u pariškom studiju su uništena. Nakon rata osim u Parizu, stvara i u Brazilu i Maroku.

Njegova zagrebačka izložba će biti otvorena do 3. veljače.