'Jedna od mogućih 100'

Retrospektiva Ivana Kožarića iz MSU od sada dostupna i kao e-katalog

04.05.2022 u 10:07

Bionic
Reading

Retrospektiva Ivana Kožarića, održana u Muzeju suvremene umjetnosti, u povodu 100. obljetnice rođenja proslavljenog umjetnika, od sada je dostupna i kao e-katalog

Pod nazivom "Jedna od mogućih 100“, izložba održana od srpnja do studenog prošle godine u suradnji s Gliptotekom HAZU, dala je jedan od mogućih prikaza tako golemog i raznovrsnog opusa tog kiparskog barda.

"Mnogi su ju posjetili, čak i nekoliko puta. Stoga, da bi publikacija postala dostupna široj javnosti, objavljujemo je kao e-katalog", kažu iz MSU.

Sažeti tekstovi po desetljećima prate transformativne postupke u Kožarićevu stvaralaštvu, a uz reprodukcije djela, ostvarenih projekata i onih koji su ostali u skicama, mnogo je fotografija postava izložbe koje potpisuje Boris Cvjetanović.

Kako je najavljeno, putovanje kroz gotovo sedam desetljeća tog iznimno dinamičnog opusa počinje od najranijih, studentskih dana u 1940-ima i završava s posljednjim djelima, nastalim u novom tisućljeću.

Posljednje poglavlje kataloga posvećeno je vezama akademika Ivana Kožarića s Gliptotekom HAZU, gdje je bio i voditelj.

Autori tekstova su Radmila Iva Janković, Tihana Boban i Filip Turković Krnjak. Tekstove su prevele: Nikolina Jovanović, Mirta Jurilj i Gorka Radočaj, a urednice su Radmila Iva Janković i Magdalena Getaldić.

E-katalog je objavljen u zasebnim izdanjima na hrvatskom i engleskom jeziku, a možete ga pronaći klikom na poveznicu ovdje.