200. OBLJETNICA ROĐENJA

Renata Pokupić, Krešimir Stražanac i Jonathan Ware na koncertu u čast Vatroslava Lisinskog

05.11.2018 u 17:24

Bionic
Reading

Koncertom iz ciklusa Sfumato Zbora HRT-a, u utorak 6. studenog u Hrvatskom glazbenom zavodu, najaviti će se 200. obljetnica rođenja Vatroslava Lisinskog. Zborom HRT-a ravnat će njihov šef-dirigent Tomislav Fačini, a na pozornici, u izvedbi najljepših zborskih i solo popijevki ovoga velikog hrvatskog skladatelja, pridružit će im se glazbenici svjetskoga glasa - mezzosopranistica Renata Pokupić, bas-bariton Krešimir Stražanac i pijanist Jonathan Ware

U čast autoru naše prve nacionalne opere 'Ljubav i zloba', Vatroslavu Lisinskom, u sezoni 2018/2019, najdragocjeniji dio njegove ostavštine predstavit će Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, a sve povodom proslave 200. godišnjice rođenja, koja će biti 8. srpnja 2019. godine.

Sve će biti započeto koncertom u ciklusu Sfumato na kojem će se Zboru HRT-a i njegovom šef-dirigentu Tomislavu Fačiniju u interpretaciji vokalne lirike na hrvatske, češke i njemačke stihove pridružiti i ugledni gosti - mezzosopranistica Renata Pokupić, bas-bariton Krešimir Stražanac i Jonathan Ware, američki pijanist cijenjen kao komorni glazbenik i suradnik u izvedbama solo pjesama.

U ciklusu Sfumato, samom glazbom iscrtat će se životna putanja Lisinskog od skladateljske zvijezde Preporoda do prerane smrti u izolaciji i siromaštvu. Koncertna izvedba opere 'Porin' na rasporedu je u ciklusu Kanconijer 28. ožujka 2019., a sve pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija.