SPASITE KULTURU

Reli po galerijama kreće, sva prometala su dozvoljena

30.09.2015 u 10:49

Bionic
Reading

U četvrtak 1. listopada od 18 do 22 sata održava se drugi Reli po galerijama, manifestacija koja umrežava galerije te mapira virtualni i realni prostor među njima, a posjetitelje poziva na igru u kojoj spašavaju kulturu.

Reli po galerijama tvori akronim RPG, role playing game, zamišljen kao igra koju igrači(posjetitelji) uživo igraju u centru Zagreba. Cilj igre je u četiri sata posjetiti što veći broj galerija i spasiti kulturu od nestanka. Igrači koji uspiju za vrijeme trajanja relija obići sve galerije na mapi osvojit će simboličnu Povelju časti za spas kulture.

Tijekom Relija posjetitelji mogu koristiti sva prijevozna sredstva(tramvaj, bicikl, automobil) ili se kretati pješke. Ne postoje formalna pravila igre, a smjer kretanja po galerijama je djelomično određen. Prva postaja Relija je galerija Pikto, a posljednja ULUPUH. U 22 sata završava obilazak galerija, a druženje se nastavlja uz prigodan glazbeni program i dodjelu Povelja časti na Opatovini u Potepuhu do kojega posjetitelji dolaze nakon što su posjetili posljednju galeriju ULUPUH, koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Posjetitelji se o detaljima mogu informirati na facebook stranici Relija po galerijama i na internetskoj stranici www.pikto.co

Svaka galerija koja sudjeluje u Reliju individualno osmišljava prigodni program.

Popis galerija koje sudjeluju u događanju:
Galerija Pikto -Branimirova 29(Branimir centar)
U galeriji Pikto posjetitelje očekuje otvorenje debitantske izložbe "Ostavi trag", mlade umjetnice Stele Pernarić koja djeluje pod pseudonimom Svetlie. Umjetnica se bavi svjetlosnim instalacijama i izrađuje lampe od prirodnih materijala. Postav svjetlosne instalacije zamišljen je kao izložbeni koncept koji se sastoji od četiri podne lampe izrađene od kombinacije hrasta,trešnje i bukve te šest lustera izrađenih od bršljana.

Galerija Studentskog Centra - Savska 25
Galerija SC u sklopu Relija Po Galerijama predstavlja izložbu studenata diplomskog studija fotografije ADU ISPIT 2015. autora Darije Cikač i Glorije Lizde. Galerija SC, jedno od najvažnijih i najaktivnijih prostora suvremene umjetnosti u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe u svom programu predstavlja najmlađu generaciju hrvatskih umjetnika te je usmjerena izlagačima i publici mlađe i srednje generacije te studentima, ali i afirmiranim hrvatskim i inozemnim autorima te interaktivnim događanjima i performansima. Osobita je pozornost usmjerena prema konceptualnoj umjetnosti, ambijentu i akcijama te međunarodnoj suradnji.

Galerija ULUPUH - Tkalčićeva 14
U Galeriji Ulupuh će se u terminu Relija Po Galerijama moći pogledati izložba Luke Jelušića i Mladena Ivančića „Oko vatre, oko vode – imaginarna baština“..
„Namjena predmeta predstavljenih na ovoj izložbi je trostruka: predmeti prvenstveno pričaju priču o naglim promjenama i nestajanju lokalnog identiteta tijekom proteklih nekoliko desetljeća, zatim daju naznaku moguće revitalizacije tradicionalnih obrta uvođenjem suvremenog dizajna, te najzad predstavljaju raspravu o stvarnom značenju pojmova tradicija, obnova tradicije i izmišljena tradicija.”

Hrvatski glazbeni zavod (Mala dvorana)
U Maloj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda postavljena je izložba Družina mladih – „san na javi“, Scenske priredbe u Hrvatskom glazbenom zavodu 1940.–1946. autorica Seadete Midžić i Nade Bezić.
Izložba je posveta obnovi Male dvorane HGZ-a s prikazom jednog obogačujućeg segmenta iz povijesti njegove koncertne dvorane. Družina mladih bila je kazališna grupa pod vodstvom Vladimira Habuneka uz intenzivnu suradnju Radovana Ivšića, a okupila je niz značajnih umjetnika i intelektualaca. Mala dvorana Hrvatskoga glazbenog zavoda novi je koncertni i izložbeni prostor u Zagrebu.

Radnička galerija – Radnička cesta
U Radničkoj galeriji postavljena je izložba fotografija Mije Vesovića pod nazivom Rosebud II.

Matica hrvatska – Matičina ulica 2
Galerija Matice hrvatske djeluje od 1995. u prostorima palače Matice hrvatske. Za vrijeme Relija po galerijama izložit će izložbu Slikarstvo u karanteni umjetnice Tanje Škrgatić. Tanja Škrgatić rođena je 1989. u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo, smjer likovna kultura, u klasi prof. Damira Sokića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Njezino slikarstvo karakteritzira lirska gestualnost apstraktne provenijencije. Za svoj rad tijekom studija primila je 2014. Rektorovu nagradu te iste godine i prvu nagradu na natječaju Erste fragmenti koju dodjeljuje Erste banka umjetnicima do 30. godine starosti.

Galerija Juraj – Radićeva
Novootvorena galerija Juraj smještena je u Radićevoj ulici na broju 32 u prostorijama nekadašnje Demetrovićeve palače. U stalnom postavu nalaze se djela renomiranih hrvatskih slikara iz 19 i 20 stoljeća. Djelatnost galerije je prodaja i otkup slika, grafika i crteža hrvatskog modernog i suvremenog slikarstva.

Galerija Bravo - Ulica Petra Preradovića 34
Tijekom Relija po galerijama u Bra<8u vas očekuje izložbeni ciklus “Tri dana dosta” s Lukom Jurasom, umjetnikom,dizajnerom,biciklofilom i elektroničarom iz Zagreba.
Bravo je ad hoc galerija u Preradovićevoj 34, a “Tri dana dosta” je beskrajni niz blic izložbi u trajanju od tri dana. Juras o radovima kaže: “Ovi kolaži, nastali različitim tehnikama, produkt su onoga što je od informacija zastalo i zadržalo se u mojoj glavi u jednom trenutku izvađenom iz dijela vremena. U međuslojevima ovih radova nalaze se znanstvena fantastika, knjige, Tarkovski, ruski science-fiction, noir, glazba i tišina s kojima je sve nastajalo. Na prvu, možda, sve to djeluje prilično kaotično i nesistematizirano, pomalo nalik na bliježnicu za sve.”

Galerija HDLU- Trg Zrtava fašizma 16
Galerija Umjetnost osmijeha – Radićeva
Galerija Karas - Praška 4