LJETNO KINO GRADEC

Regionalna dječja filharmonija svira filmsku glazbu

11.08.2016 u 10:47

Bionic
Reading

Prvi put u Zagrebu, u četvrtak, 11. kolovoza s početkom u 18 sati, u Ljetnom kinu Gradec koncert će održati regionalna Dječja filharmonija, orkestar koji okuplja 70 mladih glazbenika u dobi 12 do 18 godina, redom dobitnika nagrada na međunarodnim natjecanjima klasične glazbe

Regionalna dječja filharmonija okuplja mlade glazbenike iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Beograda i Skoplja kako bi usavršili postojeće i stekli novo znanje iz područja glazbe i doprinijeli kulturnoj razmjeni među najmlađima u regiji kroz kreiranje inovativnih glazbenih sadržaja.

Sudjelovanjem na ljetnoj akademiji 'Branimir Slokar' u Ljubljani, jednoj od najposjećenijih ljetnih akademija u Europi u području klasične glazbe, Regionalna dječja filharmonija započela je 5. kolovoza svoju ljetnu turneju, u sklopu koje su predviđeni nastupi 10. kolovoza u Ljubljani, 11. kolovoza u Zagrebu i 26. kolovoza u Beogradu.

Na repertoaru koncerta nazivanog 'Listening to the Films' naći će se glazba filmskih hitova 'Rocky', 'Pirati s Kariba', 'Bilo jednom na Divljem Zapadu', 'Ratovi zvijezda', 'Schindlerova lista', 'Skyfall' i drugih. Svi koncerti su besplatni, a dirigentica je Živa Ploj Peršuh.

Regionalna dječja filharmonija (United Children Philharmonic Orchestra) projekt je u organizaciji fondacije Deca deci započet 2015. u Beogradu, kada je orkestar prvi put nastupao u Kolarčevoj zadužbini na tradicionalnom Novogodišnjem gala koncertu, pod dirigentskom palicom Žive Ploj Peršuh.

Članovi Dječje filharmonije su talentirani učenici nižih i srednjih muzičkih škola, dobitnici nagrada na prestižnim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Neki od njih su dugogodišnji korisnici instrumenata fondacije Deca deci, koja na taj način pomaže njihovo školovanje i profesionalno napredovanje. Dječja filharmonija osnovana je 2007. s ciljem da se kroz promociju klasične glazbe i društveno odgovornog ponašanja okupe najtalentiranija djeca u simfonijski orkestar te kreiraju atraktivne glazbene sadržaje. Svojim aktivnostima fondacija podržava razvoj i školovanje mladih glazbenih talenata, popularizira glazbeno obrazovanje i klasičnu glazbu te potiče kulturnu razmjenu i stvaralaštvo među najmlađima. Također, fondacija Deca deci u suradnji s fondacijom 'Novak Đoković' organizira javne satove glazbe s ciljem edukacije i razvoja djece predškolskog uzrasta.