KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA:

Redovi pred knjižnicama potvrdili njihovu važnost

22.03.2021 u 15:55

Bionic
Reading

Knjižnice grada Zagreba prošlog su ljeta na više od mjesec dana zatvorile svoja vrata zbog pandemije i potresa, a redovi pred njima nakon ponovnog otvorenja potvrdili su koliko su važne građanima, što potvrđuju i oni najmlađi koji još zdušnije sudjeluju u izboru Najčitatelja

Rekla je to za Hinu viša knjižničarka Janja Maras, stručna suradnica za marketing i odnose s javnošću Knjižnica grada Zagreba, prisjećajući se vremena neposredno nakon potresa i prvog zatvaranja u Zagrebu.

Kao i mnogim kulturnim ustanovama, 2020. je i za KGZ bila vrlo izazovna.

"Rad knjižnica u mnogočemu se promijenio u 2020. i možda najveći izazov je bilo vrijeme kada su morale biti zatvorene od 20. ožujka do 27. travnja 2020. jer u samoj srži knjižnične djelatnosti je komunikacija s korisnikom i fizički susret", istaknula je Maras i dodala da je zbog mnogih mjera bilo nužno prilagoditi poslovanje na nove i inovativne načina - od uvođenja online upisa i obnove članstva do prijenosa uživo tribina i događaja na kojima je mogao biti ograničen broj ljudi.

"Poslovanje je dodatno bilo otežano potresima koji su pogodili Zagreb, no, srećom, sve knjižnice su u nekom trenutku otvorile svoja vrata za korisnike", istaknula je Maras.

Zbog zatvorenih knjižnica, posudba knjiga bila je 17 posto manja nego u 2019. S druge strane, rekla je, povećala se posudba e-knjiga preko aplikacije Zaki Book pa su se posudba e-knjiga i broj članova koji se koriste tom uslugom udvostručili prema 2019.

Članovima je dostupno više od tisuću naslova e-knjiga na hrvatskom jeziku. Ta je usluga zasad dostupna samo članovima u dobi iznad 15 godina, no Knjižnice grada Zagreba u ovoj godini, Godini čitanja, odlučile su to proširiti i na posudbu dječjih e-knjiga.

Svaki peti Zagrepčanin član KGZ-a

Iako broj članova blago pada, i dalje je svaki peti Zagrepčanin član Knjižnica grada Zagreba, a svaki od njih na godinu prosječno posudi 14 knjiga.

"Godišnje svaki član prosječno posudi 14 naslova pojedine građe. Iako statistika pokazuje pad posudbe knjiga, redovi pred knjižnicama nakon otvaranja potvrđuju važnost knjižnica i knjiga u životu građana", rekla je Janja Maras.

U nastojanju da im se posudba knjiga omogući unatoč mnogim ograničenjima i epidemiološkim mjerama, Knjižnice grada Zagreba povećale su krajem 2020. broj knjiga koje se mogu istodobno posuditi s tri na pet i ta će odluka ostati na snazi cijelu ovu godinu posvećenu upravo čitanju.

"Najviše se čitaju knjige iz razonode, kriminalistički i ljubavni romani, no uvijek se među najčitanijim naslovima nađe i publicistika, osobito popularne psihologije", rekla je viša knjižničarka.

Aktualne teme, dodala je, uvijek izazivaju pojačani interes.

"Tako će, primjerice, hit-serija pobuditi ponovno interes za knjigu po kojoj je nastala, poput 'Sluškinjine priče', a trenutno je isti slučaj s naslovima koji se bave pandemijom covida-19, a koji su redom posuđeni u većini zagrebačkih knjižnica", izvijestila je.

Tražene knjige o vrtlarenju i zdravoj prehrani

Naslovi iz popularne psihologije oduvijek su bili traženi, osobito u ovo pandemijsko vrijeme, a osim popularne psihologije, posuđivale su se knjige o vrtlarenju, zdravoj prehrani i zdravom životu općenito, dodala je.

Na odjelu za djecu i mladež i dalje je najpopularniji serijal o Harryju Potteru J. K. Rowling, zatim "Dnevnik Pauline P." Sanje Polak, serijal "Gregov dnevnik" te Tolkeinovi naslovi "Gospodar prstenova" i "Hobit".

"Tijekom pandemijskog razdoblja upravo je najteže bilo knjižničarima na odjelu za djecu i mladež jer je zbog niza epidemioloških ograničenja smanjen dolazak djece, mnogi organizirani posjeti knjižnicama morali su biti prekinuti, a odlazak u knjižnicu ograničen je na kratko zadržavanje radi posudbe knjiga", rekla je.

No, dodala je, i u tim otežanim okolnostima knjižničari su bili domišljati i brzo su se prilagodili. Mnogim promišljenim aktivnostima nisu odustali od pružanja dodatnih sadržaja djeci kako bi ih potaknuli na čitanje. Primjerice, na YouTube kanalu i na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba te na društvenim mrežama dostupni su videomaterijali čitanja slikovnica, malih dramskih prikaza, edukativnih filmića i videouradaka za kreativne aktivnosti, rekla je.

Osim toga, ni u pandemijsko vrijeme Knjižnice grada Zagreba nisu odustale od toga da nagrade i pohvale mlade čitatelje među starijim osnovnoškolcima.

Projektom Najčitateljem svake godine se kroz statistiku posudbe te susrete s knjižničarima odabiru djeca u dobi od 11 do 14 godina koja su pročitala najviše knjiga u protekloj godini. To su djeca koja na godinu pročitaju više od 100 naslova, najčešće čak tri knjige na tjedan. Često je riječ o vrlo svestranoj djeci koja uz školu imaju mnoštvo drugih aktivnosti i hobija, ali svejedno pronalaze vrijeme za čitanje, izvijestila je Maras.

U tijeku izbor za Najčitatelja

Izbor za Najčitatelja u 2020. godini je u tijeku, a više o samom projektu može se pročitati ovdje.

U Knjižnicama grada Zagreba najposuđivanija knjiga strane književnosti je knjiga E. Ferrante "Lažljivi život odraslih", slijedi "Moja borba" K. O. Knausgarda te "Kraljevstvo" J. Nesboa. Na prvome mjestu najposuđivanijih knjiga iz hrvatske književnosti su djela Bekima Sejranovića "Dnevnik jednog nomada", "Tvoj sin Huckleberry Finn", "Nigdje, niotkuda" i "Ljepši kraj", a slijedi knjiga M. Gotovac "Rastanci" i knjiga M. Vujčić "Pedeset cigareta za Elenu".

Kad je riječ o publicistici, najposuđivanija su "12 pravila za život: protuotrov kaosu". J. B. Petersona, "21 lekcija za 21. stoljeće" Y.N 2. Hararija i "Ima li života prije smrti?" R. Torrea.

Među e-knjigama u KGZ-u su najčitanije: "Devet potpunih neznanaca" L. Moriartyja, "Snaga osjetljivosti" E. N. Arona i "Gledam te" T. Driscolla.