INTERVJU: IVICA BULJAN

Redateljske zvijezde na Festivalu svjetskog kazališta

04.09.2009 u 13:59

Bionic
Reading

Pet predstava ovogodišnjeg Festivala svjetskog kazališta (FSK) povezuje pet značajnih redateljskih imena, što predstavlja i selektorski zaokret od prošlogodišnjih programa. FSK je posvećen iznimnim projektima zvijezda inozemnog kazališta, o čemu za tportal.hr govori umjetnički ravnatelj Ivica Buljan

Festival svjetskog kazališta ove se godine održava od 18. do 26. rujna u Zagrebu, a predstave će biti izvedene u Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom kazalištu lutaka, Hrvatskom narodnom kazalištu i u 19. paviljonu Zagrebačkog velesajma.

RECESIJA SNIZILA CIJENE

Festival svjetskog kazališta prilagodio se recesiji snižavanjem cijenaulaznica, tako da će posjetitelji moći kupiti komplet karata za pet predstava pocijeni od 600 kuna ili pojedinačno od 100 do 150 kuna.

Gostovanje kazališnih predstava njemačkih redatelja Christopha Marthalera i Heinera Goebbelsa, belgijskog Jana Lauwersa, ruskog Leva Dodina i talijanskih Spire Scimonea te Francesca Sframelija najavili su umjetnički ravnatelji Festivala Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan.

Festival otvara Dodinova inscenacija Grossmanova romana 'Život i sudbina', obiteljska priča s panoramom događaja iz 20. stoljeća, u izvedbi Dramskog kazališta Maly iz Sankt Peterburga. Slijedi predstava bez glumaca 'Stifterove stvari' u produkciji Theatrea Vidy iz Lausanne, redatelja Goebbelsa. 'Isabellina soba' u Lauwersovoj režiji i izvedbi Needcompany iz Bruxellesa ispovjedna je ženska priča o životu, a Scimoneova 'Kuverta' u izvedbi Compagnie Scimone Sframeli iz Messine propituje položaj pojedinca u novom modelu svijeta. Marthaler u predstavi 'Voćna mušica' u izvedbi Volksbuehne am Rosa Luxemburg-Platz iz Berlina tematizira znanstveno istraživanje fenomena ljubavi kod voćnih mušica.

O sedmom Festivalu svjetskog kazališta, gostujućim predstavama, selektorskom radu te hrvatskom kazalištu u kontekstu suvremene svjetske scene za tportal govori Ivica Buljan.

POGLEDAJTE VIDEO