MARTA PRUS

Redateljica dokumentarnog 'Crnog labuda' o tamnoj strani ruske gimnastike

27.02.2018 u 10:40

Bionic
Reading

Za potrebe filma koji je otvorio ZagrebDox, 'Preko svih granica', priču o nemilosrdnom, ali uspješnom ruskom sustavu treniranja, poljskoj redateljici Marti Prus trebalo je dvije godine za dopuštenje da s kamerom uđe u svijet ruske gimnastike koja je, rekla je u razgovoru za Hinu, u toj zemlji puno više od sporta, svojevrsni nacionalni fenomen

Glavna protagonistica filma je ruska gimnastičarka Margarita Rita Mamun tijekom priprema za Olimpijadu u Brazilu. Redateljica ju tijekom godinu dana, sto dana snimanja, prati na treninzima, putovanjima i natjecanjima, uvijek pod budnim okom dviju trenerica koje ne biraju riječi kada pogriješi.

'Glupa kravo', 'Ti si ništa', 'Nisi ljudsko biće, ti si atletičarka', samo su neke od uvreda koje 20-godišnja gimnastičarka redovito sluša na ionako fizički izuzetno zahtjevnim treninzima ili nastupima. Trenerice su zadovoljne samo kada je savršena, grle je i ljube, no samo do prvog krivog pokreta.

Rita ne podnosi dobro takav tretman, ali gimnastika joj je sve u životu i ima cilj - osvojiti zlato, što joj na kraju i uspije. Ipak se, nakon tog, za svakog sportaša, vrhunca karijere, povukla iz profesionalnog sporta.

Tu za mnoge iznenađujuću odluku objavila je javnosti starija i posebno okrutna trenerica, Irina Alexandrovna Viner-Usmanova, koja, kada ne može putovati na pripreme, gimnastičarkama daje upute putem televizora smještenog pored strunjače.

Supruga najbogatijeg Rusa zaslužna za zlatne medalje

'Nije dovoljno reći da je Irina važno ime u ruskoj gimnastici. Ona jest ruska gimnastika, ona ju je napravila najboljom na svijetu i dovela do svih tih zlatnih medalja', rekla je Prus.

Nekadašnja gimnastičarka supruga je oligarha bliskog Putinu, Alishera Usmanova, investitora u najpoznatije svjetske tvrtke i nogometne klubove, vjerojatno najbogatijeg čovjeka u Rusiji.

'Zato je i sama vrlo poznata i prisutna u medijima, javnom i političkom životu, bez nje se ne donose odluke u ruskoj gimnastici', rekla je redateljica koja je, da bi joj Irina dopustila da snima njezine metode rada, putovala na brojna natjecanja i upoznavala se s ruskim gimnastičarkama, željevši joj pokazati da je jednako motivirana za film, kao što su njezine djevojke motivirane za sport.

Prus kaže da ne zna je li Irina oduvijek bila tako zahtjevna, no misli da su takve metode karakteristične i za druge postkomunističke zemlje, Bjelorusiju, Ukrajinu ili Bugarsku.

Za temu se zainteresirala jer se u djetinjstvu i sama bavila gimnastikom, ali ne na profesionanoj razini. 'Kada sam odlučila snimati film znala sam da je Rusija najbolje mjesto jer su njihovi gimnastičari uvijek na vrhu. Zanimalo me kako je to moguće i tko je omogućio da postižu takav uspjeh', rekla je.

Trokut između dvije trenerice i gimnastičarke

Glavnu protagonisticu za svoj film, koji se još naziva i dokumentarnom verzijom 'Crnog labuda', pronašla je na jednom natjecanju u Moskvi. 'Slušala sam intuiciju, izgledala mi je kao da je osjećajna i u svom svijetu, a zanimalo me prikazati ljudsku stranu priče', objasnila je.

Kaže kako, kada je počela snimati nije znala što će se dogoditi na Olimpijadi, no znala je da će napraviti emocionalnu priču utemeljenu na trokutu između dvije trenerice i gimnastičarke.

Rita se danas više ne bavi profesionalnim sportom, no velika je zvijezda u Rusiji, nastupa na posebnim svečanostima, zovu je na razna događanja i natjecanja.

Prus je i dalje u kontaktu s njom, dobro ju je upoznala i vjeruje da je sve izdržala jer je istovremeno osjećajna i snažna. 'Rita se fokusira na cilj i nikada ne odustaje. Znala je da je blizu olimpijske medalje i osvojila ju je jer je u tom trenutku bila spremna biti ono što jest, nije se bojala pokazati svoje emocije na nastupu', napomenula je.

'Imala je sposobnost brzo  zaboraviti ružne riječi koje je slušala, nije se fokusirala na njih nego na dobro, u tome je bila njezina snaga', dodala je.

Marta Prus (Varšava, 1987.) studirala je na povijest umjetnosti, a potom diplomirala dokumentaristiku na Filmskoj školi Andrzeja Wajde te upisala filmsku režiju na Poljskoj nacionalnoj filmskoj školi u Łódźu.

Njezin prvi film 'Vakha and Magomed' (2010.) osvojio je šest nagrada na međunarodnim filmskim festivalima, a kratkometražni 'Osamnaesti rođendan' je prikazan 2014. na ZagrebDoxu. Upravo je završila snimanje televizijske serije, a priprema igrani film o ljubavi dvoje mladih iz dva sasvim različita svijeta.