IVAN ŽIVKOVIĆ ŽIKA

Redatelj dokumentarca 'Galeb' koji se prikazuje na Pulskom festivalu: Ovo je film o velikom Titovom pothvatu, o 479 dana plovidbe i dogovaranju Nesvrstanih

31.08.2020 u 14:54

Bionic
Reading

Na Pulskom filmskom festivalu svjetsku premijeru imat će dokumentarni film 'Galeb' prema scenariju i u režiji Ivana Živkovića Žike, a koji govori o poznatom brodu Josipa Broza Tita kojim je svojedobno putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe. Na tim putovanjima Tito je dogovorio Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda, tadašnji treći blok Hladnog rata. U taj savez ušle su mnogoljudne svjetske sile: Indija, Indonezija i Egipat, a okupili su i veliki broj tada dekoloniziranih zemalja svijeta. Jugoslavija je bila lider Nesvrstanih, a Tito njihov vođa.

Kako je ispričao Živković, redatelj i scenarist filma, ideju za dokumentarac 'Galeb' imao je iznenada preminuli novinar Denis Kuljiš pa snimanje filma koje je trebao biti prije dvije godine i prošle godine, još neko vrijeme nije bilo ostvareno.

'Sve sam otkazao jer nisam htio raditi bez njega, no njegova supruga me nagovorila da ipak nastavim te sam tada brzo okupio ekipu i krenuo s radom', ispričao je Živković.

Isplovili su iz Crne Gore, odakle je i Tito isplovio za London na sastanak s Winstonom Churchillom.

Film 'Galeb' ne govori o Titovoj karijeri, pojasnio je Živković, već o njegovom velikom pothvatu plovidbe koja je trajala 479 dana, tijekom koje je obišao 18 zemalja i uplovio u 29 luka. Tijekom tih putovanja dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda. U taj savez ušle su mnoge zemlje svijeta među kojima i Indija te Egipat.

'Film 'Galeb' trebao bi, uz podršku HAVC-a, putovima druga Tita, na festival u Indiju i Kairo', najavio je Živković, a njegova će projekcija biti, ako uvjeti tada dozvole, i na samom brodu 'Galeb' koji će nakon trenutne obnove u brodogradilištu u Kraljevici postati muzej s restoranom i hostelom.

Ivan Živković Žika (Šibenik, 1982), u Zagrebu je završio studij novinarstva. Režira, producira i novinari. Prvo je režirao 'Ćiru', dokumentarac o Miroslavu Ćiri Blaževiću. Režirao je i tri filma iz dokumentarne tetralogije 'Varoški amarcord'.