IZLOŽBA U MODERNOJ GALERIJI

Razotkrivanje slikarskog opusa Alfreda Pala

22.05.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Moderna galerija pripremila je retrospektivnu izložbu Alfreda Pala, koja se otvara danas, 22. svibnja u 19 sati, a donosi 80 slika tog priznatog hrvatskog umjetnika

Izložba radova Alfreda Pala prvo je antologijsko uprizorenje njegova slikarskoga opusa.

Donosi 80 ponajboljih slika iz ciklusa Logoraši, Stratišta, Kažnjenici, Letjelice, Stabla, Beštije i Gorući grmovi nastalih u razdoblju od 1960. do 2009. godine.

Izbor eksponata, koncepciju izložbe i likovni postav potpisuje Biserka Rauter Plančić, a predgovor katalogu izložbe akademik Tonko Maroević

Palovo stvaralaštvo desetljećima je bilo u središtu pozornosti hrvatske likovne sredine prvenstveno zahvaljujući njegovu dizajnerskom opusu.

Ipak, izložba u Modernoj galeriji ovom retrospektivom pozornost skreće na njegovo slikarstvo u kojem je tijekom pet desetljeća samozatajnog stvaranja ostvario brojna djela vatrenog kolorita i samosvojne asocijativne izražajnosti.

Životna priča Alfreda Pala (1920- 2010) oduvijek je bila mješavina velikih tragedija i volje za životom koju ovjekovječuje snaga postignuća jednog umjetničkog opusa.

Kao mladić od 20 godina i nesuđeni student arhitekture u holokaustu Drugoga svjetskog rata ostao je bez svih članova svoje obitelji. Pretrpjevši prvu logorašku internaciju na okupiranom teritoriju (Kraljevica i Rab), godine 1943. pridružio se partizanima gdje je kao odličan crtač imao vodeću ulogu u ilustriranju tiskovina i brošura za opismenjavanje boraca.

Po povratku u Zagreb plodove svoga uspješnog vođenja Ilustriranoga Vjesnika i Kerempuha nije dugo uživao. Od godine 1949. do 1953. izdržavao je drugu logorašku internaciju na Golom otoku.

Slijedilo je razdoblje diskriminacije i rada pod pseudonimom sve do 1961. kada je priredio prvu samostalnu izložbu i kada su mu život i stvaralaštvo krenuli opet uzlaznom linijom.

Umjetnički iznimno aktivan u grafici, dizajnu i opremi knjiga, slikarstvu se posvećivao u ciklusima i unutar zidova atelijera. To ne znači, međutim, da mu je slikarski opus skromnijeg opsega.

Sve do prometne nesreće - od posljedica koje je i preminuo 2010. godine – Alfred Pal ostvario je niz začudnih slikarskih djela koja svjedoče iznimno umijeće i neponovljivost njegova slikarstva posvećenog borbi za ljudsku slobodu i pobjedu stvaranja nad razaranjem.