TRIBINA U ZKM-U

Razotkrivanje s Antoniom Scuratijem

02.04.2012 u 11:16

Bionic
Reading

Talijanski pisac Antonio Scurati, autor romana 'Dijete koje je sanjalo kraj svijeta', gost je tribine Razotkrivanje koja će se održati 3. travnja s početkom u 19 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih

Roman 'Dijete koje je sanjalo kraj svijeta' napeta je priča o teroru straha i povratku u djetinjstvo, satkana na izravnom svjedočanstvu pripovjedača protagonista. Nakon što djeca Bergama optuže odrasle za užasna djela zaraza strahom ubrzo se širi cijelom zemljom te se postavlja pitanje je li na djelu đavolska zavjera ili počinje lov na vještice.

U romanu 'Dijete koje je sanjalo kraj svijeta' Antonio Scurati donosi žestoku kritiku medijske moći, a istodobno i dirljivu priču o društvu koje se na neki način vraća u djetinjstvo. Suočava se i s krizom institucija – sveučilišta, crkve, obitelji, politike.

Antonio Scurati rođen je u Napulju 1969. godine. Gradeći znanstvenu karijeru na Državnom sveučilištu u Bergamu, počeo je predavati Teorije i tehnike televizijskog jezika. Od 2008. radi kao istraživač na milanskom IULM-u (Libera Università di Lingue e Comunicazione) te koordinira Studijskim centrom za jezik rata i nasilja.

Nakladnička kuća Bompiani je objavila revidiranu verziju njegova prvog romana 'Il rumore sordo della battaglia' (2006), eseje 'La letteratura dell’ine sperienza' (2006.) i 'Gli anni che non stiamo vivendo' (2010) te romane 'Il sopravvissuto', kojim je autor pobijedio na 43. izdanju prestižnog Premio Campiello, 'Una storia romantica' (2007), kojim je osvojio Premio SuperMondello, te 'La seconda mezzanotte' (2011). 'Dijete koje je sanjalo kraj svijeta' bilo je 2009. u najužem izboru za Premio Strega. Scuratijeva djela prevedena su u mnogim zemljama.

Frakturina tribina Razotkrivanje održat će se 3. travnja s početkom u 19 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih. Razgovor s autorom vodit će Seid Serdarević, uz simultani prijevod s talijanskog.