od četvrtka

'Razbijačica sustava' stiže u kina: Film o neprilagođenoj djevojčici nagrađen je u Berlinu i pobjedio je na Vukovar Film Festivalu

06.02.2020 u 12:16

Bionic
Reading

Njemačka drama 'Razbijačica sustava', dugometražni prvijenac Nore Fingscheidt, prikazana u službenoj konkurenciji desetak uglednih filmskih festivala diljem svijeta, od 6. veljače se počinje prikazivati u hrvatskim kinima.

Među ostalim, film je na festivalu u Berlinu osvojio dvije nagrade među kojima i Srebrnog medvjeda odnosno nagradu Alfred Bauer, dok je na Vukovar Film Festivalu, oduševila službeni žiri i publiku te jednoglasno pobijedila i osvojila glavnu nagradu festivala – Zlatni šlep.

Dobio je i nagradu Europske filmske akademije u kategoriji najbolje glazbe uz nominacije za najbolji film godine i najbolju glumicu, podsjeća hrvatski distributer, Discovery u najavi filma.

Zvijezda filma je Helena Zengel, djevojčica koja je za svoju glumu (u vrijeme snimanja filma imala je deset godina) dobila hvalospjeve kritike i publike diljem svijeta.

Redateljica filma, Nora Fingscheidt koja je dosad snimala uglavnom kratke igrane i dokumentarne filmove susrela se tijekom snimanja jednog od njih s neslužbenim terminom 'rušitelji sustava' koji se odnose uglavnom na djecu koja se vrlo teško prilagođuju udomiteljima.

Dugometražni film odlučila je snimiti nakon što je upoznala jedanaestogodišnjeg dječaka koji je do tada promijenio čak pedeset i dvije različite institucije za udomljavanje. Htjela je prenijeti priču o nasilju kojem su sklona djeca, a koji je, prema njezinom mišljenju, najčešće poziv u pomoć.

Izvor: Društvene mreže

Zbog takvog ponašanja njezin filmski lik, Benni, potjeraju gdje god završi, dok je sve što ona želi vratiti se kući i biti s mamom, koja se pak boji vlastite kćeri. Služba za zaštitu djece pokušava pronaći stalno mjesto za nju i zapošljavaju trenera za upravljanje gnjevom, kao njenu školsku pratnju..

Film 'Razbijačica sustava' bio je i službeni njemački kandidat za Oscara.