TAJNA AUKCIJA

Rasprodaja kulturne baštine razljutila Talijane

26.10.2009 u 14:32

Bionic
Reading

Povjesničari umjetnosti oštro su kritizirali talijansku vladu nakon što se u javnosti pojavila vijest da je jedna od najvažnijih renesansnih zbirki prodana anonimnom kupcu iz Rusije za 150 milijuna eura

Zbirka dokumenata umjetnika, arhitekta i pisca Giorgia Vasarija sadrži njegovu korespondenciju s vrhovnim crkvenim poglavarima, pisma koja je razmjenjivao s prijateljem Michelangelom i firentinskim mecenom Cosimom de' Medicijem te bilješke o vlastitim radovima.

Prodaja Vassarijeve zbirke održala se u tajnosti 23. rujna u Arezzu, gdje se nalazi kuća u kojoj je umjetnik živio s obitelji, piše Guardian.

Vlasnik vrijednog arhiva, Giovanni Festari, preminuo je nekoliko dana nakon prodaje. Gradonačelniku Arezza Giuseppeu Fanfaniju poslan je dopis u kojemu je obaviješten da može spriječiti prodaju ako ponudi svotu veću ili jednaku onoj ponuđenoj, no on je to nazvao suludim.

'Gdje da nabavim 150 milijuna eura?' zapitao se Fanfani, dodavši da iznos odgovara svoti od pet godišnjih proračuna gradskog vijeća.

Prema zakonu iz 1994, dokumenti, unatoč prodaji, moraju ostati u Vasarijevoj kući koja je u vlasništvu države. No povjesničari umjetnosti strahuju da se zakon u bilo koje vrijeme može promijeniti, te su talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju i članovima parlamenta uložili zahtjev za blokiranjem kupoprodajnog dogovora.

Giorgio Vasari, rođen u Arezzu 1511, smatra se ocem povijesti umjetnosti. U 'Životima umjetnika' opširno je opisao živote i stvaralaštvo mnogih velikana renesanse, kao i njihovih prethodnika. Kao arhitekt u Rimu je radio s Giacomom Barozzijem da Vignolom i Bartolomeaom Ammanatijem