ROMAN@TPORTAL.HR

Raspisan natječaj za najbolji hrvatski roman

12.02.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Drugu godinu zaredom tportal.hr pokrenuo je natječaj za najunosniju domaću književnu nagradu roman@tportal.hr, koja autorici ili autoru najboljeg hrvatskog romana izdanog 2008. godine donosi 100 tisuća kuna

Književna nagrada roman@tportal.hr bit će dodijeljena za najbolji hrvatski roman izdan od 1. siječnja 2008. do 31. prosinca 2008. Konkurirati mogu svi romani čije je prvo izdanje 2008. godine objavljeno kod izdavača registriranog u Republici Hrvatskoj. Prijave na natječaj otvorene su od 12. do 23. veljače 2009. godine na službenoj stranici književne nagrade, na adresi roman.tportal.hr, gdje su objavljeni i svi relevantni podaci o natječaju, Statut, Pravilnik, a uslijedit će informacije o pristiglim kandidaturama, autorima i domaćim romanima te radu žirija.

Kao i prošle godine, nakon zaključenja prijava na natječaj žiri će u ožujku objaviti širu listu od 11 kandidata, a potom početkom svibnja objavit će pet finalista, od kojih će pobjednik biti proglašen na Zagrebačkom sajmu knjiga u Profil Megastoreu 20. svibnja.

Odluku o pobjedniku natječaja donijet će sedmeročlani žiri neovisnih stručnjaka iz područja književnosti. Žirijem predsjeda autorica, urednica, kritičarka i suvoditeljica Gričkog dijaloga Jadranka Pintarić, a ostali članovi su Alida Bremer, znanstvenica i prevoditeljica, Tomislav Brlek i Slaven Jurić, obojica profesori na Odsjeku za komparativnu književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Gordan Duhaček, književni kritičar Radija 101, Igor Mandić, književni i glazbeni kritičar, esejist, feljtonist, polemičar, novinski komentator i antologičar, kojeg možda najbolje opisuje biografski podatak o 28 izdanih knjiga, te Miroslav Mićanović, antologičar i urednik brojnih knjiga te časopisa Quorum.

Za 'Anastasiju' Dalibor Šimpraga lani je dobio nagradu roman@tportal.hr

Članovi žirija književne nagrade u naredna dva mjeseca će u svojoj kolumni Riječ žirija objavljivati tekstove na temu suvremenog hrvatskog romana. Prvi tekst o izazovima koji tportalov žiri očekuju u predstojećem razdoblju izbora najboljeg hrvatskog romana napisala je Jadranka Pintarić, a uslijedit će insajderska priča o prošlogodišnjem žiriranju, tema o tome što neki roman šalje u vječnost, tekstovi o autobiografskom u romanu, recepciji hrvatskog romana i još neki koji će zasigurno razveseliti ljubitelje književnosti.

Nagrada roman@tportal.hr utemeljena je prošle godine i prvi pobjednik je Dalibor Šimpraga s romanom 'Anastasia' (Durieux, 2007). Na prošlogodišnji natječaj bilo je prijavljeno 57 romana.