POPULARIZACIJA PLESA

Radiohead i Gerhard Richter u baletu za pamćenje

07.05.2014 u 07:30

Bionic
Reading

Apstraktni umjetnik Gerhard Richter i Philip Selway, bubnjar benda Radiohead, pridružili su se vodećoj britanskoj skupini suvremenog plesa Rambert Dance Company kako bi 'pridodali' kulturalnoj privlačnosti njihove produkcije

Rambert Dance Company obilježit će otvorenje svoje nove londonske zgrade predstavom u kojoj će objediniti suradnju najvećih umjetničkih imena iz područja vizualne umjetnosti, glazbe i plesa. Plesna skupina osnovana je 1926, a dobila je ime po osnivačici Marie Rambert. Ovo će biti njihov prvi javni nastup nakon što je britanska kraljica otvorila novu zgradu u ožujku.

Performans nazvan jednostavno 'Rambert Event' bit će uprizoren na sceni dekoriranoj slavnim slikama Gerharda Richtera, a 82-godišnji njemački umjetnik pristao je prvi put izložiti svoja djela u nekom dramskom performansu.

Postav radova na sceni posvećen je Merceu Cunninghamu, legendarnom američkom plesaču i koreografu koji je preminuo 2009, a čiji su apstraktni plesni performansi bili izvođeni na najraznovrsnijim lokacijama: od australskih plaža do muzeja Tate.

Bivša članica njegove plesne skupine, Jeannie Steele, nadgledat će postavljanje deset djela koja će pratiti skladbe Philipa Selwaya, jednog od najtalentiranijih glazbenika suvremene scene. Njegov bend Radiohead već je skladao skladbu 'Split Sides' za Cunninghama 2003.

Šest slika nazvanih po glazbeniku Johnu Cageu bit će reproducirano u većim proporcijama, pet će biti postavljeno kao dio scenografije dok će kostimi plesne skupine rekreirati šestu sliku. Cage je bio Cunninghamov glazbeni suradnik i partner.

Svečani nastup održat će se u lipnju, skoro točno 50 godina nakon prvog Cunninghamovog performansa u bečkoj galeriji.