FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA

Radikalni 'Othello' i sjetni transvestiti u Zagrebu

19.07.2011 u 09:55

Bionic
Reading

Deveto izdanje Festivala svjetskog kazališta održat će se u Zagrebu od 9. do 27. rujna i to na pozornicama Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), u HNK i u Gavelli gdje će biti prikazani neki od najvećih aktualnih hitova iz svjetskih metropola, a festival će otvoriti berlinski redatelj Thomas Ostermeier s radikalnom interpretacijom Shakespeareovog Othella, najavili su iz ZKM-a

Riječ je, kako navode, o djelu između performansa, ekspresionističkih bravura i radikalnog fizičkog teatra koje garantira estetski i politički čin koji će se dugo pamtiti.

Među prijateljima festivala je i hvaljeni flamanski umjetnik Jan Fabre. Taj redatelj, koreograf, scenograf i autor teksta prikazat će autorsku viziju mita o Prometeju, jednom od prvih buntovnika koji krade oganj od Zeusa i donosi ga ljudima.

Prvi put u Hrvatskoj gostuje nizozemski redatelj Ivo van Hove, jedna od ključnih figura novog teatra. Svojim originalnim spojem dramskog, videa i filma snažno je utjecao na cjelokupnu svjetsku scenu. Predstava 'Opening night' prema kultnom filmu Johna Cassavetesa poziva publiku na uzbudljivu interakciju. Sudjelovat će na glumačkoj probi, a potom i u snimanju filma uživo.

Iz bečkog Burghteatra stiže 'Dorian Grey' u režiji Bastiana Krafta, novog glasa njemačkog kazališta. Viktorijanski roman o strahu od starenja, pretočen je u suvremenu priču o opsesiji izgledom i savršenim tijelom. Riječ je o worholovskom performansu u kojem se slika Doriana Greya umnožava do neslućenog broja kopija.

Zagrebačku publiku u finalu očekuje 'Gardenia' belgijskog koreografa i redatelja Alaina Platela. Priča je to o barcelonskom kabaretu koji zatvara svoja vrata i u zadnjoj izvedbi okuplja umirovljene zvijezde, transvestite koji pripremaju neke od najljepših glazbeno-plesnih točaka, imitirajući Marlene Dietrich, Dalidu, Lizu Minelli. Bez trunke voajerizma, s puno emocija i neke nježne sjete, 'Gardenia' gradi jedinstven scenski doživljaj koji je osvojio svjetske pozornice, od Londona, Pariza i New Yorka, poručuju iz ZKM-a.