KATARZYNA KOZYRA

Radikalna poljska umjetnica u Zagrebu predstavlja dokumentarac o 'jeruzalemskom sindromu'

29.11.2019 u 14:23

Bionic
Reading

Jedna od najradikalnijih suvremenih poljskih umjetnica Katarzyna Kozyra 5. prosinca gostuje u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti gdje će nakon projekcije svoga novog dokumentarca 'Jeruzalemski sindrom' razgovarati s publikom

Katarzyna Kozyra jedno je od najinteresantnijih imena novije poljske umjetnosti, a u filmu 'Looking for Jesus' prikazuje svoje putovanje Jeruzalemom radi istraživanja tzv. 'jeruzalemskog sindroma', privremenog psihijatrijskog stanja u kojem hodočasnici vjeruju da su proroci ili neke druge biblijske figure.

Kroz format dokumentarca s elementima putopisa i umjetničkog filma, osim 'jeruzalemskog sindroma', film istražuje i psihološke mehanizme vjere te načine izgradnje vlastite percepcije stvarnosti.

'Lookin for Jesus' dio je dugogodišnjeg Kozyrinog umjetničkog istraživačkog projekta koji se odvija u Jeruzalemu i kroz koji umjetnica beskompromisno i otvoreno progovara o vjerskim i religijskim pitanjima.

Prvi je put prikazan na festivalu Millennium Docs Against Gravity u Varšavi sredinom 2018., a u Hrvatskoj će premijerno biti prikazan u Dvorani Gorgona MSU-a 5. prosinca u 18 sati.

Radovi i fotografije Katarzyne Kozyre, uz brojne kulturološke i povijesno-umjetničke reference, kombiniraju elemente slikarstva, kazališta i performansa.

Umjetnica je rođena 1963. u Varšavi gdje je i diplomirala na odjelu skulpture Akademije likovnih umjetnosti. Već je njezin diplomski rad iz 1993., instalacija 'Piramida životinja' zapanjio tadašnju poljsku medijsku javnost. Njeni rani radovi doveli su do opće rasprave o ulozi umjetnosti u društvenom dijalogu te su postali presudni za razvoj novog umjetničkog pokreta poznatog kao poljska 'kritička umjetnost'.

Kozyra redovito istražuje područje kulturnih tabua povezanih s čovjekovom tjelesnošću, kao i stereotipe i oblike ponašanja koji su ugrađeni u naš društveni život. U svakom od svojih djela ona krši te tabue, riskirajući negodovanje javnosti.

Njezin širok i raznovrstan opus uključuje djela poput spomenute 'Piramide životinja', potom video instalacije 'Ritual proljeća', koja se smatra jednim od najvažnijih umjetničkih djela 20. stoljeća, te projekt 'In Art Dreams Come True' (2003. - 2008.). Od 2012. radi na projektu 'Looking for Jesus'.

Izlagala je na brojnim međunarodnim izložbama kao što je Venecijanski bijenale, a imala je i brojne samostalne izložbe diljem svijeta.