QUEER SEZONA 2014.

Queer nastavlja s međunarodnim koprodukcijama

29.01.2014 u 14:18

Bionic
Reading

Na press-konferenciji u Muzeju suvremene umjetnosti umjetnički direktor Queer Zagreba Zvonimir Dobrović predstavio je Queer sezonu 2014. koja uključuje raznovrsne filmske, izvedbene i rezidencijalne programe

Iako je prošle godine svojim desetim izdanjem 'samoukinut', festival Queer Zagreb, queer umjetnost i dalje je više nego prisutna na kulturnoj ponudi Zagreba, pa i ostatka Hrvatske, i to napose zahvaljujući radu udruge Domino, koja je stajala i iza festivala. Queer Zagreb sada cijele godine nudi zanimljive programe i u suradnji s drugim festivalima (poput Motovuna i Human Rights Film Festivala) pa je zato danas umjetnički direktor Queera Zvonimir Dobrović u MSU-u predstavio prvi kvartal sezone Queer 2014. godine.

Dobrović je istaknuo da je Quer Zagreb u protekloj godini organizirao više od stotinu javnih događanja te da nastavlja sa svojim umjetničkim i aktivističkim radom. 'Ove sezone imamo specifične programske blokove, koji reflektiraju područja kojima se bavimo, a to su film, produkcija, rezidencijalni boravci umjetnika i izvedbene umjetnosti', rekao je Dobrovć i podsjetio da se u 2014. navršava deset godina Queer Momenata, filmskog programa Queer Zagreba, koji je započeo spektakularnim gostovanjem Brucea La Brucea u Zagrebu 2004. godine.

U sljedećim mjesecima Queer Momenti pak nude nekoliko projekcija, od kojih je najzanimljivije gostovanje njujorškog filmaša Jerryja Tartaglije 11. veljače. Tijekom 'Večeri s Jerryjem Tartagliom' u Kinu Europa prikazat će se izbor kratkih filmova ovog queer eksperimentalnog režisera, a u razgovoru s autorom će se tematizirati preispitivanje gay identiteta i queer scene, kao i Tartaglijina suradnja s legendarnim avangardnim filmašem Jackom Smithom. Zanimljivo će biti pogledati i lezbijske film 'Dvojina' slovensko-hrvatsko-danske koprodukcije koji se u ožujku prikazuje u Kinu Europa.

Kada je riječ o izdavačkim aktivnostima Queer Zagreba, slijedi prijevod romana 'Samac' Christophera Isherwooda, prema kojemu je Tom Ford snimio hvaljeni film te drugi dio dnevnika Susan Sontag 'Kao što je svijest upregnuta u jarmu tijela'. U pitanju je književnica koja 'mnogo znači Queeru', naglasio je Dobrović, i najavio da će objaviti i treći dio njezinih dnevnika, koji upravo priprema sin Susan Sontag David Rieff.

Na press-konferenciji uz Dobrovića su govorili i australski koreograf Philip Adams te njegov hrvatski kolega Bruno Isaković. Adams trenutačno boravi u Zagrebu u sklopu rezidencijalnog programa Queer Zagreba te radi na predstavi 'Kingdom' s još troje umjetnika iz različitih područja. Adams se zahvalio na mogućnosti da posjeti i upozna Hrvatsku te pohvalio interes australskih kulturnih institucija za suradnju s Queer Zagrebom, a 'Kingdom' je opisao kao pokušaj 'traženje queer perspektive unutar različitih medija'. istraživačka rezidencija Phlipa Adamsa u Zagrebu traje od 27. siječnja do 15. veljače, a tijekom boraka u gradu umjetnik će održati i posebno predavanje i radionicu.

Bruno Isaković najavio je izvedbu 'Nečastivih' za 2. veljače u MSU-u. 'Nisam predstavu izvodio u Zagrebu skoro pola godine, a u međuvremenu sam po svijetu primijetio različite reakcije publike pa me zanima kako će to sada izgledati. Na premijeri je bilo mnogo mojih prijatelja, kolega i poznanika te je imala poseban emotivan naboj, no predstava je otišla u novom smjeru', objasnio je Isaković koji se u 'Nečastivima' bavi 'transformacijom fizičke i scenske prisutnosti'. Od plesnih predstava Queer Zagreb u sljedećim mjesecima hrvatskoj će publici predstaviti i kanadskog koreografa Josea Navasa koji u ožujku dolazi izvesti 'Personae', 'autorovu osobnu meditaciju o žudnji i božanskom', kako je najavljeno u programskoj knjižici Queer sezone 2014. godine.

Queer Zagreb ove godine također najavljuje suradnju s brojnim svjetskim umjetnicima, poput Jana Martensa, Mikiko Kawamura, Thomasa Lebruna, Sarah Jane Norman te nastavak koprodukcije djelatnosti sa stranim partnerima.