UVERTIRA UZ GUIBERTA

Queer aktivnosti kao priprema za splitski Pride

15.05.2012 u 14:10

Bionic
Reading

Ako je Queer Zagreb i završio svoju primarnu misiju te zaključio da u glavnom gradu Hrvatske više ne može postojati, iako bi trebao, posla u Hrvatskoj još ima. Zato udruga Domino, koja stoji iza organizacije ovog sad već bivšeg festivala najavljuje aktivnosti u Splitu – predstavljanje prijevoda knjiga Hervéa Guiberta i gostovanje predstave 'Psi' prema njegovom tekstu

Split se ovih se dana priprema za svoju drugu Povorku ponosa s predviđenim datumom 9. lipnja.

Inicijativa ministra branitelja Predraga Matića, bazirana na premisi iz filma 'Parada', kad je ponudio ratnim veteranima da osiguravaju drugi splitski Pride, propala je i prije nego što je o njoj i njezinom neosporno humornom aspektu itko uspio ozbiljnije razmisliti. Međutim, i ona je dokaz kako Pride i kultura neminovno idu zajedno.

U nadi da ovoga puta Split Pride neće biti prekinut nasiljem, zagrebačka udruga Domino aktivnosti kojima će se promovirati i predstavljati queer kultura i identiteti započinje 28. svibnja 2012. u splitskom Domu omladine.

Oživljavanje prostora za nezavisnu kulturu koji nikad nije završen u građevinskom smislu, ali i takav može funkcionirati kao alternativna pozornica za sve one koji iz ovog ili onog razloga ne žele ili ne mogu koristiti službene poput splitskog HNK, počinje gostovanjem predstave 'Psi'.

Predstava je premijerno izvedena na ovogodišnjem, ujedno i posljednjem izdanju festivalu Queer Zagreb.

Prema tekstu 'Les chines' kultnog francuskog autora Hervéa Guiberta, postavio ju je srbijanski redatelj Bojan Đorđev uz pomoć suradnice za scenski pokret Selme Banich.

Glavna i jedina uloga pripala je Stipi Kostaniću, glumcu koji se u regiji proslavio podjednako ulogama u televizijskim serijama, kao i u predstavama u režiji Ivice Buljana. U ovoj slučaju, Kostanić jezikom fizičkog teatra izgovara poduži monolog, ali i doslovno odigrava prizore žudnje koja nije samo protagonistova, već i autorova, ali i njegova vlastita, pa je teško reći jesu li 'Psi' tek monodrama ili prije performans.

Eksplicitnim jezikom izvođač ovdje ponavlja i interpretira Guibertovu opsesiju tijelima, kako tuđim tako i vlastitim, što je čini bolno iskrenom koliko i provokativnom.

Predstava je nastala ko produkcija festivala Queer Zagreb, što ni ne čudi jer je Guibert jedan od autora na čijoj promociji u Hrvatskoj udruga Domino već dugo i ustrajno radi.

Tako je u proteklih nekoliko godina već prevedena i objavljena cijelu edicija njegove proze, pa se naslovima 'Citomegalovirus', 'Moji roditelji', 'Samilosni protokol' i 'Lud za Vincentom', nedavno pridružio i 'Mauzolej ljubavnika'.

Svi spomenuti bit će i predstavljeni u Splitu, u sklopu akcije koju podržava Francusko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj. Hoće li sve to pomoći da drugi pokušaj splitske Povorke ponosa zaista bude, kako se aktivisti nadaju, untamed and uncut, tek će se saznati. Ali raditi na pripremi terena – treba.