'U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI'

Montažstroj u MSU: Što se dogodilo s 'bolnicom za 21. stoljeće, koja će izdržati potres magnitude 9 prema Richteru'

08.05.2020 u 13:33

Bionic
Reading

U ponedjeljak 11. svibnja, s početkom u 19 sati, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti održat će se izložba 'U osnivanju u likvidaciji'. Samo otvorenje bit će u skladu s posebnim okolnostima uvjetovanim koronavirusom, prilagođeno za manji broj ljudi

Izložba 'U osnivanju u likvidaciji', o nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici Zagreb, prikaz je dijela bogate arhivske građe koju umjetnički kolektiv Montažstroj prikuplja i obrađuje u sklopu višegodišnjeg interdisciplinarnog projekta 'Nedovršeno'. U njemu sudjeluju građani Zagreba, stručnjaci iz područja zdravstva, medicine, politike, građevine, ekonomije, novinarstva...

Riječ je o bolnici koja je po složenosti, opsegu i načinu izvođenja, bila i ostala jedan od najvećih i najsloženijih pothvata u povijesti Zagreba i Hrvatske. Sredstva za izgradnju prikupljana su 10 godina od samodoprinosa građana Zagreba, koji su o tome odlučivali na dva referenduma: 1982. i 1987. godine.

Kamen temeljac 'bolnice za 21. stoljeće, koja će izdržati potres magnitude 9 prema Richteru', postavljen je 11. svibnja 1985. a povodom obilježavanja 40 godina pobjede nad fašizmom. Na isti dan, 35 godina kasnije, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara se izložba 'U osnivanju u likvidaciji', što je današnji pravni status nekadašnjeg investitora Radne organizacije 'Sveučilišna bolnica Zagreb u osnivanju'.

Izložba se sastoji od fotografija, službenih dokumenata, propagandnih i video materijala, te izbora iz nekoliko stotina naslova novinskih članaka prikazanih na vremenskoj crti koja prati izgradnju bolnice, od osnivanja radne organizacije (investitora) 1982. godine do početka procesa likvidacije u lipnju 1995. Postav zaokružuje originalna maketa bolnice u Blatu koja je važna ne samo kao arhivski dokument, već i kao cjelovito umjetničko djelo. Ovo je njeno drugo predstavljanje javnosti nakon što je bila izložena u Gradskoj skupštini prije početka izgradnje.