SPAS U ZADNJI ČAS

Pulski sajam knjige ipak će se održati

17.11.2009 u 16:20

Bionic
Reading

Istarski župan Ivan Jakovčić na mjesečnoj konferenciji za novinare u Puli poručio je kako će se ovogodišnji 15. pulski sajam knjiga, poznat kao Sa(n)jam knjige u Istri, kao i svi sljedeći, ipak održati

Dodao je da se u županiji privode kraju razgovori o mogućim sponzorima ovogodišnjega sajma s obzirom na to da, kako je rekao, u proračunu više nema novca za dodatno financiranje te iznimno vrijedne kulturne manifestacije.

'Istarska županija redovito i kvalitetno prati sajam. Osobno ću se potruditi i vidjeti možemo li naći nekog privatnog sponzora da pomogne. Zainteresirani smo i za to da Istarska županija i grad Pula te sajam knjige na novim osnovama razgovaraju o sajmu za sljedeću godinu', zaključio je Jakovčić.

Organizator tog sajma objaviti će 18. studenog na konferenciji za novinare informaciju o njegovu održavanju.

Direktorica tog sajma Magdalena Vodopija prošlog je tjedna na izvanrednoj konferenciji za novinare rekla kako je sajam neočekivano ostao bez glavnog sponzora, koji je trebao osigurati 700 tisuća kuna, a velik je problem i to što je sponzorstvo otkazano samo tri tjedna prije početka sajma. Više od 70 posto cjelogodišnjega pripremnog posla je obavljeno, a završeni su dogovori s 300 izdavača i dvjestotinjak sudionika programa, rekla je, dodajući kako je 'nezamislivo da se ugasi manifestacija s koje su glas o Puli i Istri i samome sajmu cijelim svijetom pronijele veličine poput Umberta Eca, Orhana Pamuka i Jirija Menzela'.

Hrvatski PEN u današnjem apelu ističe kako kao partner sajma osjeća sram pred indolencijom onih koji financiraju kulturne programe, a pulski je sajam knjiga odavno postao brand Pule, Istre i Hrvatske. 'Neshvatljivo je da se politički moćnici, osobito oni iz Pule i Istre, hvale svojom posebnošću i kulturom, a ostaju ravnodušni pred skandalom koji im kuca na vrata. Novac kojim raspolažu nije njihov novac, to je novac koji se sajmu posuđuje kako bi se višestruko vratio. Sajam je to i činio te Pulu i Istru učinio kulturnom referencijom prvorazrednoga značenja. Onaj koji to ne razumije jednostavno to ne zaslužuje', navodi hrvatski PEN.