KLUB I KNJIŽARA

Pulski Giardini najavili nove programe: Radionice poezije s Monikom Herceg, talk-show Matije Ferlina i domaći izdavači s margine

30.01.2020 u 14:12

Bionic
Reading

Klub & knjižara Giardini 2 u Puli predstavila je programe za 2020., kojima se, prema najavi, želi proširiti klupska scena knjižare te stvoriti platforma koja će u direktnoj interakciji s publikom u kontinuitetu djelovanja oblikovati kulturni identitet književne Pule

Novi programi su Urbi et Orbi, Nova knjiga među krošnjama, Pop poet, Pula (ni)je punk, Addio, Pola i radionica pisanja romana, a na konferenciji u Klubu & knjižari Giardini 2 predstavili su ih njihovi urednici i voditelji Vlatka Balinčić, Dario Marušić, Matija Ferlin, Slavica Ćurković i Jan Franjul.

Urbi et Orbi, program uređuje i vodi Vlatka Balinčić, knjižarka i voditeljica Kluba knjižare Giardini 2. Program skreće pažnju na određene izdavačke kuće i njihove urednike koji predanim i kontinuiranim radom zadužuju hrvatsku izdavačku scenu promovirajući uglavnom marginalizirane žanrove. Ciklus razgovora otvorit će 10. veljače izdavačka kuća DAF i njezin osnivač, poznati anarhist, filozof i povjesničar umjetnosti, Zoran Senta. Radi se o knjigama iz područja političkih teorija, prvenstveno anarhizma, suvremene likovne umjetnosti, teatra, glazbe, filma i književnosti koja se naslanja na anarhističke ideje. Ova izdavačka kuća svoju popularnost i među širom publikom stekla je izdanjima Noama Chomskog i Davida Thoreaua. U planu su i predstavljanja nakladničkih kuća Libricon (putopisi), Fibra (strip), Hangar 7 (SF) i Tim press (socio-politološka tematika). Povodom ovog programa gostujuće izdavačke kuće će posjetiteljima knjižare svoje naslove nuditi po promotivnim cijenama.

Nova knjiga među krošnjama, platforma je za susret i predstavljanje novih naslova domaćih i regionalnih autora. Prvi susret održat će se 19. veljače gostovanjem Danijele Lugarić Vukas, docentice na odsjeku za rusistiku Sveučilišta u Zagrebu, koja će predstaviti svoju novu knjigu Izleti u Drugo (rasprave o ruskoj književnosti, filmu i popularnoj kulturi) u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade, ali i zbornik radova na temu 'Kulturna povijest Oktobarske revolucije – sto godina kasnije', koji potpisuje kao urednica.

Pop poet, radionički je program za mlade kojeg kreira i organizira Slavica Ćurković. Prva radionica bit će usmjerena popularizaciji poezije, neopravdano zapostavljene književne vrste. Osjećajni i ritmički lirski jezik povezat će se sa suvremenim glazbenim i performativnim formama. Radionica se odmiče od klasične percepcije poezije te istu pretvara u eksperimentalnu zvučnu instalaciju. Uz mentorstvo mlade pjesnikinje Monike Herceg, polaznici će otkriti vlastiti poetski izričaj, kojeg će potom uz vodstvo mladog glazbenika i glazbenog producenta Marina Morosina zabilježiti i kao audio materijal oblikujući ga pomoću različitih efekata, koristeći glazbene podloge ili atmosferične zvukove. Program je organiziran u suradnji s udrugom Seasplash, koja pruža logističku podršku i u čijim će se prostorima održati finalna prezentacija rezultata radionice.

Radionica počinje 14. veljače, predviđena dob polaznika kreće se od srednjoškolskog uzrasta do zainteresiranih studenata, a prijaviti se možete mailom klubgiardini2@sanjamknjige.hr ili na broj telefona 052/222-865.

Pula (ni)je punk, programski format koji spaja glazbu i književnost. Fokusiran je na detektiranje glazbenog okoliša karakterističnog za grad Pulu koji, iako dominantno obilježen punkom, znatno nadmašuje tako usku odrednicu. Istarski etnomuzikolog Dario Marušić i knjižarka Vlatka Balinčić ugostit će pulske glazbenike i razgovor, između ostalog, usmjeriti prema književnosti. Nije neuobičajeno da mnogi glazbenici inspiraciju pronalaze u književnim djelima, a neki iza sebe imaju i vlastita ukoričena izdanja, kažu iz Giardina. Večeri su stoga zamišljene kao opušteni razgovori koji će se neformalno nastaviti kroz slušaonice ili kratke svirke u klubu. Prvo druženje predviđeno je 21. veljače uz legendarnog Sašu Milovanovića poznatijeg kao Sale Veruda, frontmena sastava Saša 21, gitaristu, tekstopisca i suosnivača KUD Idijota, jednog od ponajboljih punk bendova na ovim prostorima.

Tijekom godine održavat će se i program Addio, Pola – svojevrsna varijanta talk showa u kojem će voditelj Matija Ferlin, poznati pulski koreograf i plesač razgovarati s afirmiranim umjetnicima rođenima u Puli ili njezinoj okolici, a koji su zbog obrazovanja ili posla napustili svoj rodni kraj. Akcentirat će se na mogućem utjecaju Pule kao intimnog urbanog središta u njihovom radu te problematizirati kulturna centraliziranost, ali i pokušati otvoriti perspektive za mogući 'povratak'. Program počinje u travnju 2020. Za rujan se najavljuje radionica pisanja romana pod stručnim vodstvom nagrađivanog dramaturga i književnika, Gorana Ferčeca.

Program knjižare nastavit će i s dosadašnjim aktivnostima među kojima je klub čitatelja Klub u klubu i književni kvizovi Kviz među krošnjama. U veljači u klubu čitatelja razgovarat će se o knjizi 'Povijest nasilja' Édouarda Louisa.