'ALEKSI'

Pulski festival otvara film Barbare Vekarić u kojem će se pronaći mnogi milenijalci

06.07.2018 u 13:11

Bionic
Reading

Ovogodišnji Pula Film Festival 14. srpnja otvara premijera filma 'Aleksi' debitantice Barbare Vekarić s Tihanom Lazović u naslovnoj ulozi, a najavljen je kao generacijski film s kojim će se poistovjetiti mnogo mladih na pragu tridesete

Naslovna junakinja, 28-godišnja Aleksi, vraća se kući sa studija i budući da ne uspijeva pronaći posao, tijekom ljeta na Pelješcu pokušava pronaći samu sebe. Njezini roditelji (tumače ih Neda Arnerić i Aljoša Vučković) nisu oduševljeni tim razvojem događaja i priželjkuju da od Leona Lučeva preuzme vođenje obiteljskog vinskog podruma. No, Aleksi poučena primjerom prijateljice koju tumači Nataša Janjić, ima druge planove koji uključuju i tri posve različita muškarca, a igraju ih Jason Mann, Goran Marković i Sebastijan Cavazza.

  • +22
Aleksi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N.N.

'Film progovara iz perspektive djevojke koja ima sve – veliku kuću, bogate roditelje, vinariju, novac... a svejedno ne zna tko je i što hoće. Jako mi je drago što je hrvatska kinematografija dobila film koji nije teška socijalna drama. Vjerujem da će se mnogo mladih koji se bliže tridesetoj poistovjetiti s Aleksi', kaže o svom liku Tihana Lazović.

'Aleksi' kao generacijski film opisuje i Barbara Vekarić, redateljica i scenaristica koja i sama pripada milenijalcima.

'Period nakon fakulteta je turbulentno razdoblje u životu mlade osobe. Iuzija o meritokratskom sistemu društva se raspršava, mlado biće počinje uviđati da je za uspjeh i 'ostvarivanje' rijetko dovoljan samo veliki trud. Tijekom nekoliko prethodnih godina, bila sam izložena generaciji koja je taj period svog života još teže podnosila zbog posljedica ekonomske krize', kaže Vekarić čiji je debitantski film nastao u produkciji zagrebačke kuće Studio dim te u koprodukciji Filmkombajna iz Srbije, Filmske udruge Motion iz Hrvatske te Hrvatske radiotelevizije.

Direktor fotografije je Filip Tot, scenografkinja Ines Atman, kostimografkinja Suzana Tkalčec, a glazbu potpisuju Jure Ferina, Pavle Miholjević i Tvrtko Hopek Les. Detalji o filmu redovito se mogu pratiti na profilu Aleksi na Instagramu.

'Aleksi' će se nakon Pule prikazati i na Motovun Film Festivalu, a u kina stiže polovicom listopada.