BESPLATNA PREDSTAVA

'Ptice' za kraj sezone Kazališta Ulysses

20.08.2012 u 12:22

Bionic
Reading

Predstava 'Ptice', studentska produkcija prve generacije poslijediplomskog specijalističkog studija Gluma, mediji, kultura Sveučilišta u Rijeci, bit će odigrana 21. kolovoza na Malom Brijunu, čime će Kazalište Ulysses završiti kazališni dio svog programa

Kazalište Ulysses na Malom Brijunu 21. kolovoza će finalizirati ovogodišnji kazališni program predstavom 'Ptice' u izvedbi osam studentica prve generacije poslijediplomskog studija Gluma, mediji, kultura, pokrenutog u Rijeci 2011. godine.

Nakon uspješnih izvedbi u skladišnom prostoru riječke luke Porto Baroš, čime je ujedno pokrenuta nova, kazališna dimenzija toga prostora, predstava 'Ptice' ovoga je ljeta gostovala na Europskim susretima mladih kazalištaraca koji su se u francuskom gradu Grenobleu ove godine održali 24. put.

Energična izvedba i višedimenzionalni karakter predstave, koja na originalan način implicira problematiku modernog društva, nakon riječke osvojila je i europsku publiku, što je rezultiralo ponovnim pozivom na isti festival te također pozivom na kazališni festival u Frankfurtu u svibnju 2013. godine.

Ovaj komad, nastao adaptacijom Aristofanove komedije 'Ptice' te uokviren pričom o stradanju studentice u prometnoj nezgodi, žanrovski se udaljuje od poetike komedije izvornog teksta te spaja tragediju i komediju, prateći je nizom glazbenih i plesnih dionica u kojima isprepliće antičku grčku i azijsku tradiciju.

Antički svijet bogova i ptica postaje metaforom suvremenih zbivanja, pokazujući još jednom bezvrijednost povijesne vremenske komponente u pitanjima koja se odnose na pravednost, čovjekovu nemoć pred institucijama kojih je on sâm tvorac i, u konačnici, u pitanjima života i smrti.

Predstava je kreirana u suradnji sa studentima i studenticama riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, pod vodstvom profesora Žarka Violića, te studentima i studenticama poslijediplomskog studija Glazba u zajednici Sveučilišta u Edinburghu, na čelu s profesorom Nigelom Osborneom, koji je uz Damira Urbana ujedno skladao glazbu za predstavu.

Glumačko vodstvo i režiju potpisuju Rade Šerbedžija, Aleksandar Cvjetković i Lenka Udovički, a u dramaturgiji im se pridružuje Nikola Petković, autor dodatnih tekstova u toj adaptaciji Aristofana.

Za koreografiju predstave zaslužni su Staša Zurovac i Svebor Zgurić, za oblikovanje svjetla i scene Deni Šesnić, dok kostimografiju potpisuju Bjanka Adžić Ursulov i Matea Pasarić. Kreativnom timu pridružuje se profesor Gert Terny, učitelj glasa i Lessacove metode koja se uspješno primjenjuje na studiju Gluma, mediji, kultura sva četiri semestra.

Uz osam polaznica studija – Martinu Biljan, Dinu Dehni Sow, Jelenu Graovac, Denis Kirinčić, Valentinu Lončarić, Jelenu Mesar, Ninu Sabo i Marinu Stanger - koje utjelovljuju ptice, u predstavi glumi Damir Urban kao Prometej i Nebojša Zelić kao Vlada. Glazbene dionice uživo izvode Gorana Botić na violini, Marko Bradaschia na bubnjevima te Sandi Bratonja i Damir Urban na električnim gitarama.

Predstava je, uz predočenje osobne iskaznice, besplatna za sve stanovnike Fažane.