'GORAN' NEVIJA MARASOVIĆA

Psihološki triler u zametenom Gorskom kotaru koji publiku ostavlja u šoku

14.12.2016 u 15:00

  • +8

Film 'Goran' Nevija Marasovića

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dubravka Kurobasa

Bionic
Reading

Film "Goran" Nevija Marasovića, psihološka drama s elementima trilera smještena u snijegom zameteni Gorski kotar, od 22. prosinca kreće u distribuciju u domaćim kinima.

Scenarij potpisuje norveški scenarist i književnik Gjermund Gisvold, koji je filmu dao dašak atmosfere tipične za skandinavske trilere i televizijske kriminalističke serije koje su se posljednjih godina proslavile diljem svijeta.

Goran iz naslova je lokalni taksist (Franjo Dijak) koji živi sa slijepom suprugom (Nataša Janjić). Kad tijekom obiteljske večere ona objavi da je trudna, kreće njegovo intimno 'ludilo' - počinje se neobično ponašati, sumnjati u svoju suprugu, prijatelje (Goran Bogdan, Bojan Navojec) i sve u što je do tada vjerovao te bijesan, paranoičan i razočaran pokrene nezaustavljivi slijed dramatičnih događaja.

Da se ispod netaknutog snijega i razglednički idiličnog goranskog zimskog ugođaja kriju burne emocije koje samo čekaju izbiti na površinu, nagovještava i nenajavljeni dolazak brata Goranove supruge (Janko Popović Volarić), koji u kuću svog oca (Milan Štrljić) dovodi bliskog prijatelja (Filip Križan).

Redatelj Nevio Marasović svoj treći dugometražni uradak (nakon "The Show Must Go On" i "Vis-a-Vis") opisuje kao krimi-triler malo drugačiji od ostalih hrvatskih filmova, snimljen u stilu "Farga" s primjesama Tarantina i Skandinavije.

"To je drugačiji, uzbudljivi zimski triler koji se događa u Gorskom kotaru koji ima atmosferu braće Coen", rekao je Marasović u utorak, uoči novinarske projekcije filma.

Marasović poziva gledatelje da pogledaju film, s obzirom na "jako uzbudljive obrate i šokantan kraj koji, sudeći po reakcijama publike u Hrvatskoj i inozemstvu, ljude ostavlja u potpunom šoku".

Po njegovim riječima, s norveškim scenaristom Gjermundom Gisvoldom udružio je kreativne snage različitih mentaliteta, izdvojio najbolje od obaju svjetova i dobio novi, jedinstveni filmski svijet u kojem ti elementi skladno nadopunjuju jedan drugog.

Direktor fotografije je Damir Kudin, scenografi Petra Poslek i Iva Rodić, kostimografkinja Katja Šunjić Kudin, a montažer Marko Ferković. Zvuk potpisuje Damir Rončević, masku Sanja Hrstić Kuterovac, a glazbu Alen i Nenad Sinkauz.

Film je svjetsku premijeru imao na Fantasia International Film festivalu u Montrealu, gdje je između 150 filmova Franjo Dijak osvojio nagradu Cheval Noir za najboljeg glumca.

Snimljen je u produkciji Antitalenta, za distribuciju je zadužen Blitz, a postoprodukcija je ostvarena uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.