'PLEMENITI REALIST'

Prvo cjelovito predstavljanje opusa Nikole Mašića u Modernoj galeriji

14.12.2018 u 08:05

Bionic
Reading

Moderna galerija izložbom stotinjak uljanih slika, studija, crteža i arhivske građe u autorskoj koncepciji muzejske savjetnice MG Dajane Vlaisavljević najavljuje prvo cjelovito predstavljanje opusa Nikole Mašića, začetnika hrvatskog modernog pejzažnog slikarstva i prvog hrvatskog animalističkog slikara. Izložba pod nazivom 'Nikola Mašić, Plemeniti realist' otvara se 18. prosinca u 19 sati i traje do 10. veljače 2019.

Osim najvećeg broja Mašićevih djela iz fundusa Moderne galerije izložba obuhvaća i posudbe iz drugih muzejsko - galerijskih i privatnih zbirki u Hrvatskoj, stoji u najavi.

Nikola Mašić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Goran Vranić©Moderna galerija

'Opažanje i rad u prirodi rezultirali su brojnim studijama u Mašićevom slikarstvu koje nisu služile samo kao pripreme za velike genre kompozicije već i autonomnim studijama. Uz najpoznatije umjetnikove genre kompozicije tzv. uljepšanog realizma naglasak na izložbi bit će na radovima nastalim 70-ih i 80-ih godina 19. stoljeća za vrijeme Mašićevih povremenih putovanja Posavinom i studijskih boravaka u južnoj Italiji', navode iz Moderne galerije.