NEZAVISNI FILMAŠI

Prvi Sajam filma donosi atraktivne naslove u Rijeku

16.09.2015 u 12:53

Bionic
Reading

Neovisni hrvatski kinoprikazivači, distributeri i drugi filmski profesionalci od srijede 16. do petka 18. rujna boravit će u Rijeci na prvom Sajmu filma, događanju u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača (udruge Kino mreža), Hrvatskog audiovizualnog centra te domaćina, Art-kina

Najveći dio programa namijenjen je članovima Kino mreže i filmskim profesionalcima koji će, kroz predavanja, okrugli stol, radionice, filmske projekcije zatvorene za javnost i susrete 'jedan na jedan', izmijeniti znanja i iskustva u zajedničkom nastojanju da svoje filmske programe učine kvalitetnijima, a filmsku kulturu približe što širem krugu ljudi. Posljednjeg dana sajma bit će održana i prva godišnja skupština udruge Kino mreže (osnovana je u studenom 2014) koja danas ima 31 člana.

Dio programa sajma bit će otvoren i za publiku koja će moći prisustvovati okruglom stolu Digitalizacija, prikazivači i distributeri u novoj digitalnoj eri u srijedu u 11.30, s osvrtom na pozitivne učinke digitalizacije nezavisnih kinodvorana, ali i izazove koje je digitalizacija postavila pred kinoprikazivače.

Najavljeni su i atraktivni filmski naslovi: za 16. rujna u 20 sati riječka pretpremijera nagrađivanog 'Zvizdana' redatelja Dalibora Matanića, dan kasnije u 21 sat bit će prikazan pobjednik filmskog festivala u Cannesu, 'Dheepan' redatelja Jacquesa Audiarda, a u petak 18. rujna publiku očekuju dva naslova: 'Cure' francuske redateljice Céline Sciamma (18.15) i 'Cherbourški kišobrani' (20.15), film kojim se Art-kino pridružuje programu Rendez-vousu au cinéma, organiziranom u suradnji Rendez-vousa, Festivala Francuske u Hrvatskoj, Kino mreže i HAVC-a.

Ulaznice za sve predstave, osim za 'Zvizdan', koji je rasprodan, mogu se nabaviti na blagajni Art-kina Croatia. 'Zvizdan' u redovitoj distribuciji u Art-kinu igra od 24. do 27. rujna.