KNJIŽEVNI FESTIVAL

Prvi prozak na vrh jezika predstavlja nagrađivane mlade autore

27.06.2016 u 14:28

Bionic
Reading

Književni festival Prvi prozak na vrh jezika održat će se ove godine 7. i 8. srpnja, a mjesto održavanja festivala provjereni je kafić U dvorištu, u Žerjavićevoj 7 u Zagrebu

Bit će to drugo izdanje festivala Prvi prozak na vrhu jezika koji predstavlja sve dobitnike književnih nagrada mlađe od 35 godina, a o svojim projektima književne mlade nade pred publikom će odgovarati na pitanja članova žirija.

Svoju nagrađenu zbirku pripovijedaka predstavit će ovogodišnja dobitnica 'Prozaka' Marija Rakić Mimica, a dobitnik nagrade Na vrh jezika Sebastian A. Kukavica javit će se preko Skypea iz Leipziga, gdje studira na Global and European Studies. Nagrađene Prozakom i Na vrh jezika predstavljaju žiranti Kruno Lokotar i Marko Pogačar.

S nagradom 'Ivan Goran Kovačić' za mlade pjesnike stiže 21-godišnja Vinkovčanka Mateja Jurčević koja predstavlja nagrađenu zbirku 'Paranoja', a u predstavljanju sudjeluje član žirija Marko Pogačar. Nataliju Miletić, koja je osvojila nagradu Ulaznica i njezinu zbirku predstavit će urednik časopisa Ulaznica Vladimir Arsenić.

Drugog dana festivala nastupa dobitnice nagrade Kritična masa Jelena Zlatar Gamberožić i dobitnica nagrade 'Edo Budiša' Ivana Bodrožić, koje će predstaviti Kruno Lokotar i Vladimir Arsenić, a Ružica Aščić odgovarat će na pitanje žiranata i publike o prvoj knjizi 'Divni dani nasilja', u kojoj su priče koje su prošle godine osvojile nagradu Prozak. Festival završava poezijom Darka Šeparovića uz glazbenu improvizaciju Emila Andreisa, čime se predstavlja online soundcloud pjesnička baza ZARON.

Festival Prvi prozak na vrh jezika prvi je put održan prošle godine, a zamišljen je kao platforma za predstavljanje, poticanje i umrežavanje mladih autora koji su već procijenjeni kao iznimni. Kako kaže jedan od organizatora festivala Kruno Lokotar, Prvi prozak na vrh jezika omogućuje nam da zavirimo u budućnost hrvatske književnosti dok je još mlada.