26. GODINA IZLAŽENJA

Prvi ovogodišnji dvobroj Quoruma

04.06.2010 u 12:07

Bionic
Reading

Na 450 stranica u prvom ovogodišnjem dvobroju Quorum predstavlja 39 autora i šestero prevoditelja iz 11 zemalja i 13 područja umjetničkog djelovanja

Ovaj broj otvara temat o jednom od najzanimljivijih suvremenih srbijanskih pisaca, Zvonku Karanoviću, pravom kvorumašu, čiji je spisateljski put, kako sam naglašava u intervjuu sa Slađanom Lipovcem, i počeo na stranicama Quoruma. Njegov pjesnički opus kritički je popratio Marjan Čakarević, a analizu njegove romaneskne trilogije Dnevnik dezertera priredila je ukrajinska slavistica Alla Tatarenko.

Glazbeni bard Leonard Cohen svojom poezijom i proznim 'Molitvama' iz 'Knjige milosrđa' predstavlja se zahvaljujući Tomislavu Šakiću, Damiru Šodanu i Marku Pogačaru.

Krešimir Bagić, ustvrđuje da 'Trebalo bi srušiti zidove', slovensku pjesnikinju Stanku Hrastelj čitamo u prijevodu Branislava Oblučara, a Olja Savičević Ivančević piše 'Blagoslov za Johna Waynea'. Zoran Roško i Damir Šodan priredili su pjesme-priče američkog književnika Jamesa Tatea, Sanja Lovrenčić u esejističkim fragmetnima otkriva 'Sve što zna o Grožnjanu', dok Bekim Serjanović piše putopis o Indiji.

Olga Majcen Linn i Sunčica Ostoić priredile su opsežan temat o bioumjetnosti, a kritike domaćih i stranih djela donose Katarina Brajdić, Marjan Čakarević, Marko Pogačar, Boris Postnikov i Dario Grgić.

Na samom kraju broja, u novopokrenutoj rubrici Quoruma, u pogon je pušten Lančani reaktor, u kojemu šestero pjesnika bira i obrazlaže svoje pjesničke favorite.

Novi je dvobroj opremljen fotografijama Đure Gavrana, a dizajn potpisuje Vladimir Končar. Pod dugogodišnjim ravnanjem glavnog urednika Miroslava Mićanovića, časopis je i dalje vjerodostojan svom imenu, uvijek na razmeđu, između granica, tekstualnih, medijalnih i inih, i ponad njih, na tragu svojih početaka (koji su bitno različiti od tradicije) i uvijek up to date, otvoren i, prije svega, kvalitetan i svjež – Quorum na kakav su u 25 godina svi navikli.