stotinjak zainteresiranih

Prva radionica u povodu natječaja Kultura u centru održana u Splitu

09.01.2018 u 16:56

Bionic
Reading

Prva informativna radionica za potencijalne prijavitelje u povodu poziva 'Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi', koji je usmjeren na razvoj dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora, održana je u ponedjeljak u Splitu, a na njoj je sudjelovalo stotinjak zainteresiranih

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek napomenula je da je natječaj je otvoren do kraja veljače te podsjetila da je riječ o trećem pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava objavljenom u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. 

Dodala je da je riječ o dosad financijski najizdašnijem pozivu za koji je osigurano 50 milijuna kuna, od kojih će 85 posto biti osigurano iz europskih, a 15 posto iz nacionalnih izvora.

'Cilj poziva je razvoj dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora, tj. jačanje sudioničkog upravljanja temeljem javno-civilnog partnerstva. Koliko se god može činiti da u jednom dijelu pokrećemo temu koja je za naše lokalne uprave i uopće za područje kulture nova, svjesni smo da u mnogim sredinama angažman kroz udruge civilnog društva u kulturi ima iznimnu tradiciju. Tu ne mislim samo na različite udruge koje se bave amaterskim sudjelovanjem u kulturi nego mislim i na sva ostala područja kulture, umjetnosti, suvremene umjetnosti, baštine, kao i pitanja lokalnog kulturnog razvoja', poručila je ministrica sudionicima radionice.

Dodala je kako je cilj programa unaprijediti postojeće i uspostaviti nove modele suradnje između javnog i civilnog sektora u promicanju kulture i kulturnog razvoja, te da je ključno poticati suradnju i povećati uključenost građana u procese donošenja odluka u lokalnoj zajednici, ali i poticati pristup kulturnim i umjetničkim sadržajem.

  • +5
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u pratnji Damira Jelića obišla Zvijezdu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Poticanje sudjelovanja u kulturi i razvoj publike prioriteti su kulturne politike te se stoga cijeli niz mjera usmjerava na poticanje sudjelovanja građana u kulturnom životu. 'Prije dva mjeseca usvojili smo nacionalnu strategiju poticanja čitanja kao iznimno važan strateški dokument, a pokrenuli smo i pilot projekt razvoja publike i sudjelovanja u kulturi. Možete očekivati da ćemo u sljedećim godinama u tom dijelu alocirati još veća sredstva', istaknula je ministrica  Obuljen Koržinek.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je kako je natječaj 'Kultura u centru' jedan od najvećih natječaja namijenjenih udrugama u kulturi, te istaknuo kako je unutar Europskoga socijalnog fonda još 100 milijuna kuna dodijeljeno za razvoj programa vezanih uz kulturu.

Zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan kazao je da lokalne samouprave u svom vlasništvu imaju brojne prostore koje trebaju staviti na raspolaganje organizacijama civilnog društva koji su ih u mogućnosti oplemeniti i unutar njih razvijati svoje programe i projekte.

'Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva već duže podržava i financira slične modele sudioničkog upravljanja i suradnje javnog i civilnog sektora' rekao je Bogdan najavivši skoro otvaranje podružnice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u Splitu.

informativne radionice za poziv 'Kultura u centru - potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi' održat će se 11. siječnja u Osijeku i 17. siječnja u Zagrebu.

Obuljen Koržinek: Uskoro i natječaj za medije zajednice

Ministrica kulture najavila je da nakon natječaja 'Kultura u centru' slijedi i natječaj za medije zajednice, odnosno za neprofitne medije. 'Sada smo u visokoj fazi finaliziranja kriterija za taj natječaj, pa ga očekujem u prvom tromjesječju', najavila je.

Na pitanje novinara o nezadovoljstvu splitskih nakladnika zbog politike otkupa knjiga, Obuljen Koržinek odgovorila je kako ne misli da postoji razlog da bi bilo tko bio nezadovoljan jer su u prošloj godini sredstva za otkup povećana za 80 posto, a knjige se otkupljuju prema kriterijima izvrsnosti i doprinosa kulturi.

Ministrica smatra da nema mjesta analiziranju rezultata po geografskom lociranju pojedinih nakladnika jer vijeće radi po svojim kriterijima zbog čega vjeruje da je vrlo profesionalno i odgovorno.

Ministarstvo kulture se već prošle godine aktivno pozicioniralo prema tom dijelu Hrvatske u velikoj mjeri financirajući Mediteranski sajam knjige, dodala je.

'Mislimo da je jako važno ne samo kroz sustave otkupa i potpore nego i poticanjem tržišta raditi na tome da knjiga bude što dostupnija. Napravili smo velike iskorake u području knjige i nakladništva u godini u kojoj smo bili suočeni s najvećom krizom i zatvaranjem jednoga dijela knjižnog lanca koji smo do sada imali u Hrvatskoj', odgovorila je ministrica Obuljen Koržinek.