BEZ KUPACA

Prva jesenska dražba u Christie'su razočarala

02.11.2011 u 15:08

Bionic
Reading

Na dražbi velikana impresionizma i moderne umjetnosti koja je održana u newyorkškom Christie'su, kao prva u nizu dvotjednih jesenskih aukcija u toj i konkurentskoj aukcijskoj kući Sotheby's, nije prodano gotovo nijedno od, kako se pokazalo, očito previsoko procijenjenih djela Degasa, Picassa i Giacomettija

Dražba se pokazala kao potpuni neuspjeh nakon što je skulptura plesačice velikog francuskog impresionista Edgara Degasa, umjesto očekivanih 30 milijuna dolara privukla tek 18,5 milijuna dolara vrijedne ponude.

Bez kupaca su ostala i dva portreta Pabla Picassa procijenjena na 12, odnosno, 18 milijuna dolara, te jedan Alberto Giacometti vrijedan oko 10 milijuna dolara.

I sve to nakon što je tržište vrhunske umjetnosti nekoliko uzastopnih sezona cvjetalo prkoseći nestabilnoj situaciji na financijskim tržištima.

'Tržište je očito mnogo osjetljivije i selektivnije nego što smo mislili', ocijenio je voditelj odjela impresionizma i moderne umjetnosti u Christie'su Thomas Seydoux. 'Ova će nas dražba prisiliti na pomnije promišljanja oko daljnjih procjena', dodao je.

Napomenuo je da je Christie's uspio uvjeriti prodavatelje da snize svoju minimalnu cijenu, ali očito ne dovoljno.

Ukupne rezultate ipak je donekle ublažilo nekoliko dobro postignutih cijena. Tako je slika 'The Stolen Mirror' (1941.) njemačkog kipara i slikara Maxa Ernsta prodana za 16,3 milijuna dolara uključujući proviziju, više nego trostruko premašivši očekivanja i daleko iznad ranijeg rekorda toga umjetnika od 2,67 milijuna dolara.

Skulptura 'Le premier cri' Constantina Brancusia prodana je za 14,87 milijuna dolara, daleko nadmašivši očekivanih 10 milijuna dolara, dok su djela Renea Magrittea prodana za 10,2, odnosno, 7 milijuna dolara, dok je jedna Picassova grafika probila sve dosadašnje rekorde cijena grafika na dražbama.

Sezona dražbi nastavlja se u srijedu u Sotheby'su.