'DUGA U CRNINI'

Prva domaća predstava o obožavanoj ruskoj pjesnikinji Marini Cvetajevoj

16.05.2019 u 15:05

Bionic
Reading

Predstava 'Duga u crnini', scenska interpretacija autobiografske proze Marine Cvetajeve u izvedbi, dramatizaciji i režiji Marije Sekelez, premijerno će biti prikazana 24. svibnja na zagrebačkoj Sceni Ribnjak

'Nema veće i slavnije ruske pjesnikinje od Marine Cvetajeve. Njezina duboka osjećajnost kojom je prožela stotine napisanih pjesama, sudbina kojoj je neuspješno uzmicala bježeći od revolucija, progona i siromaštva, njezina ekstaza pisanja i, na koncu, tragično izabran kraj učinili su je velikom i obožavanom književnom heroinom koja je tek nakon smrti doživjela svjetsko priznanje i poštovanje', stoji u najavi.

Književni genij Marine Cvetajeve neodvojiv je od njezine biografije i ključnih događaja u njezinom životu. Cvetajeva je poeziju pisala neprestano, u najtežim trenucima, u emotivnim rastrojstvima, u rubnim životnim uvjetima. Živjela je burno i rastrzano, u teškim vremenima za Rusiju. Prve je pjesme napisala kao šestogodišnja djevojčica. Iako je pisala i prozu i esejistiku, u svjetskoj književnosti znana je prvenstveno kao pjesnikinja.

'Duga u crnini' prva je kazališna predstava u Hrvatskoj o životu i poeziji te velike ruske pjesnikinje i njezinoj umjetničkoj i intimnoj povezanosti s Pasternakom i Rilkeom.

Scensku interpretaciju njezine autobiografske proze osmislila je, dramatizirala i režirala dramska umjetnica Marija Sekelez, koja je u svojoj karijeri ostala upamćena po iznimno zapaženom scenskom utjelovljenju dviju snažnih žena i svjetski poznatih umjetnica, Isadore Duncan i Marije Callas.

Poeziju Marine Cvetajeve preveo je akademik Luko Paljetak. Scenu i kostime osmislila je Dinka Jeričević.