MEĐUNARODNI FESTIVAL FOTOGRAFIJE

Provjerite što vas sve čeka na jubilarnom Organu Vida posvećenom ženskoj perspektivi

23.08.2018 u 09:37

Bionic
Reading

Jubilarni 10. Međunarodni festival fotografije Organ Vida ove godine traje od 10. do 16. rujna i odvija se na nekoliko lokacija u Zagrebu. Program uključuje brojne izložbe, od kojih je glavna 'Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas' u Muzeju suvremene umjetnosti, ali i predavanja, predstavljanja umjetnika, radionice za stručnjake, konferenciju o suvremenoj fotografiji, projekcije filmova te radionice za djecu

Naziv glavne izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti, 'Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas', ujedno je tema ovogodišnjeg, jubilarnog festivala Organ vida čije su kustosice Lea Vene i Marina Paulenka, a koja u jeku inicijativa kao što su #metoo, 'Free the nipple, the future is female' te fenomena kao što je ženski pogled preispituje aktualnu ulogu fotografije u reprezentaciji i artikulaciji ženskog iskustva. Projekte će tako u ovom izdanju predstaviti 20 umjetnica, finalistica koje je među 350 prijavljenih iz 49 zemalja svijeta odabrao žiri u sastavu Arvida Byström (Švedska), Fiona Rogers (Velika Britanija), Laia Abril (Španjolska), Nina Berman (SAD), Tomoko Sawada (Japan) i Katalin Ladik (Mađarska).

One su: Raphaela Rosella (Australija, rad 'You’ll Know It When You Feel It' iz 2018.), potom Julia Fullerton-Batten (UK, 'The Act', 2017.), Nausica Giulia Bianchi (Italija, 'Ordination', 2015.), Cemre Yesil i Alice Caracciolo (Turska, 'Piet[r]a', 2017.), Gloria Oyarzabal (Španjolska, 'Woman Go No’Gree', 2017.), Catrine Val (Njemačka, 'Feminist', 2013.), Ilona Szwarc (Poljska / SAD, 'Indeed a new woman', 2018.), Ke Peng (Kina, 'Salt ponds', 2016.), Mafalda Rakos (Austrija / Nizozemska, 'I want to disappear – Approaching Eating Disorders', 2013.) i Silvia Bigi (Italija, 'The tree of milk', 2017.). Majčinstvo, ritual braka, turbulentne veze, seksualne radnice, poremećaji u prehrani i ženska alternativa unutar svjetskih religija kojima dominiraju muškarci samo su neka od aktualnih pitanja kojima će se autorice pozabaviti u svojim radovima na izložbi.

Umjetnice čiji će se projekti u zagrebačkom MSU prikazati kao projekcije su Naghmeh Navabi (Iran / UK, 'A home, no longer mine', 2018.), Ashely Miller (SAD, 'Still Life Series', 2018.), Karla G. Guerrero (Meksiko, 'Berta', 2018.), Loulou d’Aki (Švedska, 'Mother of choice', 2017.), Jennifer Loeber (SAD, 'Gyrle', 2017.), Nora Novak (Hrvatska / Njemačka, 'The Nature of a Home', 2018.), Roos Quakernaat (Nizozemska, A Proper Dish, 2016.), Alice Mann (Južnoafrička Republika / UK, 'Drummies', 2018.) i Alexa Vachon (Kanada / Njemačka, 'Rise: Women, Social Change and Equality through Football', 2018.).

Osim glavne izložbe, zagrebački MSU će u sklopu Organa vida ugostiti još tri: 'Privilegiju' Amalije Ulman, 'Budnost, borbu, ponos – kroz njezine oči', čija je kustosica Marina Paulenka, te 'Povijest mizoginije, poglavlje 1.' španjolske umjetnice Laie Abril koja, prema najavi, obuhvaća povijesni pregled pristupa abortusu i daje edukativan pogled na njega.

  • +2
Organ vida 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Amalia Ullman

'Upravo zbog iznimne slojevitosti i cijeli projekt i navedena izložba dosad su nagrađeni brojnim nagradama i priznanjima. Umjetnica ​dokumentira i konceptualizira opasnosti i štete uzrokovane ženskim nedostatkom legalnog, sigurnog i slobodnog pristupa abortusu. Ovo je ujedno prvo gostovanje umjetnice u Hrvatskoj', navode iz Organa vida u sklopu kojega će se izložba u suradnji s VoxFeminae Festivalom predstaviti u MSU galeriji.

Izložba 'Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči' kustosice Marine Paulenke okuplja 13 međunarodnih umjetnica, uključujući hrvatsku fotografkinju Sandru Vitaljić s radom 'Voljena', a propituje različite kulturne izričaje i pitanja koja se vežu uz konstrukcije identiteta, obitelji i doma, seksualnosti i rodno-spolnih uloga, reprezentaciju žena i politiku ženskog pogleda. Prije Zagreba 'Budnost' je bila izložena u Mariboru, Berlinu i Grazu.

U Galeriji Nova premijerno će se predstaviti američka fotografkinja Nina Berman radom 'Autobiografija gospođice Wish'. 'Izložba je priča o osobi koja je preživjela trgovinu seksom i dječju​ ​pornografiju te o njezinoj borbi da preživi i nađe tjelesnu i emocionalnu sigurnost,​ ​vlastito samopouzdanje kao umjetnica i pripovjedačica te da stvori život dok​ ​živi u stanju traume, ovisnosti o drogama i siromaštvu', navode iz organizacije Festivala.

'Cherry Picking' švedske umjetnice Arvide Byström gostuje u Galeriji Kranjčar.

'Ova mlada umjetnica počela je objavljivati fotografije na Instagramu i na taj način sudjelovati u zajednici umjetnica koje su ispitivale ženska i rodna mjerila, koristeći tzv. girly estetiku kako bi redefinirale norme prihvatljive i poželjne ženske vizualne reprezentacije', kažu iz Organa vida koji će u Galeriji Šira ugostiti umjetnicu Annu Ehrenstein i njezinu izložbu 'Tales of lipstick and virtue', a u Galeriji Greta izložbu 'Butterflies are a Sign of a Good Thing' umjetnice Ulle Deventer.

Od hrvatskih umjetnica i umjetnika, na ovogodišnjem festivalskom programu predstavit će se Jelena Blagović sa svojim novim radom 'Nove samoće' u Galeriji Forum, zatim Glorija Lizde s radom 'F20.5' u Galeriji PM (HDLU) te Bojan Mrđenović s radom 'Magistrala' u prostoru Pogona Jedinstvo.

Publika će imati priliku vidjeti i velike skupne izložbe europskih projekata, platforme za fotografiju 'PARALLEL' koja će predstaviti radove preko 50 mladih fotografa u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla te projekt 'REFEST: Riječi i slike' o izbjegličkim rutama, nastao suradnjom fotografa/kinja, pjesnika/inja i ilustratora/ica koji su na rezidencijama grupno, ali i samostalno istraživali putove izbjeglica.

Glavni tjedan otvorenja festivala ove će godine trajati od 10. do 16. rujna u Zagrebu, a same izložbe na brojnim lokacijama diljem Zagreba ostaju otvorene do kraja rujna 2018. i besplatne su.

Osim izložbi, program uključuje brojna predavanja i predstavljanja umjetnika, radionice za stručnjake, konferenciju o suvremenoj fotografiji, projekcije filmova te radionice za djecu. Uz spomenute lokacije, festival će se odvijati na Akademiji dramskih umjetnosti, Akademiji likovnih umjetnosti, u kinu Europa, Kući arhitekture ORIS i Mediki, a detalje pratite na službenoj stranici Organa vida i na Facebooku.