TULUM S(L)OVA

Provest će noć u školi čitajući knjige

28.10.2011 u 11:24

Bionic
Reading

U noći s petka na subotu (28./29. listopada) u knjižnicama diljem Hrvatske školarci će čitati knjige da bi na isto potakli svoje kolege i vršnjake, a cilj projekta Noć s(l)ova je u budućnosti širiti dobre navike čitanja i izvan školskih prostora

Početak projekta čini noćni čitateljski susret u školskoj knjižnici čija je najvažnija aktivnost ceremonijalno čitanje iz užitka. Osim toga, planiran je niz aktivnosti za vrijeme noćnog čitateljskog susreta te povezivanje školskih knjižnica koje će sudjelovati preko Skypea. Susret završava spavanjem u vrećama u školskim knjižnicama koje imaju uvjete za to.

Sljedećih godinu dana učenici koji su sudjelovali u tom susretu u svojim će lokalnim zajednicama te u ustanovama, udrugama, poduzećima i na javnim mjestima čitati građanima odabrane tekstove iz užitka u trajanju od 15 do 30 minuta, natječući se za svoju školsku knjižnicu. Naime, snimljeni trenuci čitanja bit će postavljeni na korisničke profile školskih knjižnica s ograničenim pristupom na Youtubeu i Facebooku, a profili školskih knjižnica povezani su u zatvorenu grupu Tulum s(l)ova na Facebooku.

Tročlano povjerenstvo (član Hrvatske mreže školskih knjižničara, član Hrvatske udruge školskih knjižničara te poznatiji javni djelatnik) nakon godine dana odlučit će koja je knjižnica bila najuspješnija.

Tulum s(l)ova je projekt čiji je cilj utjecati na jačanje pozitivnog stava učenika prema čitanju promoviranjem čitanja iz užitka, a u drugoj fazi i u lokalnoj zajednici volonterskim akcijama čitanja iz užitka istih tih učenika, pojašnjava inicijatorica projekta Draženka Stančić, školska knjižničarka u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu kraj Varaždina.

U tom hvalevrijednom projektu sudjeluje više od 20 škola diljem Hrvatske.