UNIŠTENE MUMIJE I SKULPTURA

Prosvjednici poharali Egipatski muzej

01.02.2011 u 10:45

Bionic
Reading

Nemiri u Egiptu ozbiljno prijete tamošnjim muzejima, među kojima je najveća oštećenja doživio Egipatski muzej u Kairu

U noći 28. siječnja tisuće prosvjednika preskočile su preko zida i ušle u prostor Egipatskog muzeja, kojemu je, prema podacima do kojih se zbog otežanih veza s tom zemljom teško dolazi, nanesena najveća šteta.

Tutankamonova maska

Dvjema mumijama otkinute su glave, a neprocjenjiva skulptura iz Tutankamonove grobnice bačena je na tlo i prepolovljena. Dio prosvjednika poharao je dućan sa suvenirima iz kojeg je ukraden veći dio nakita. Srećom, iz dućana nema direktnog ulaza u galeriju te je u nju uspjelo provaliti samo desetak ljudi.

Unutar muzeja je razbijeno staklo na 13 vitrina u izložbenom dijelu Kasnog doba, no skulpture nisu značajnije oštećene. Šteta je nanesena i Tutankamonovoj galeriji, gdje su pohranjene najznačajnije egipatske umjetnine. Ipak, provalnici nisu uspjeli ući u prostoriju gdje je pohranjena faraonova posmrtna zlatna maska, najdragocjeniji muzejski eksponat.

Većina oštećenih umjetnina bit će restaurirana i vraćena u prvobitno stanje, piše The Art Newspaper. No uznemirujuća je činjenica da, unatoč prijašnjim iskustvima s krađama umjetnina u toj zemlji, Egipatski muzej s oko 100.000 djela u stalnom postavu nema riješena sigurnosna pitanja.

Pokušaji provala zabilježeni su i u Nacionalom muzeju te Muzeju kraljevskog nakita u Aleksandriji, kao i u Koptskom muzeju u Kairu, no nepoznati su razmjeri nanesene štete. Ista je sudbina zadesila i arheološki lokalitet u Sahari, 15 kilometara udaljen od egipatskog glavnog grada.