'KULTURA NIJE ROBA'

Prosvjednici ispred Ministarstva tražili povećanje budžeta za kulturu

04.02.2019 u 16:35

Bionic
Reading

Stotinjak prosvjednika ispred Ministarstva kulture poručilo je da kultura nije roba. Izneseni su zahtjevi inicijative resornom ministarstvu, a glavni zahtjev je povećanje povećanje budžeta za kulturu na tri posto

"Na ovom se mjestu prerijetko prosvjeduje jer se 15 godina sustavno radi na uništavanju kulture. Vrijeme je da im poručimo - kultura nije roba. U 2019. opet su nas dočekali rezovi i još gori uvjeti. Misle da nas mogu kupiti mrvicama. Dosta je takve politike. Ministarstvu odgovara da smo podijeljeni, ali došlo je vrijeme da se ujedinjeni borimo. Tražimo kraj uništavanja javnog financiranja kulture", poručili su okupljeni ispred zgrade ministarstva.

"Kulturu su sveli na statističku pogrešku. Tražimo povećanje budžeta na 3 posto. Neka štede na avionima, ne na kulturi", poručila je Ivana Hanaček, jedna od organizatorica prosvjeda, prenosi N1.

U pozivu na prosvjed inicijativa je istaknula da rezovi "nisu razvojna mjera", nego "sredstvo discipliniranja i ušutkavanja". 

Glavni zahtjev inicijative odnosi se na povećanje budžeta za kulturu. Konkretno, traže proračunski rast budžeta za kulturu na ti posto, kao i rješavanje problema "nedemokratskih procedura odlučivanja o raspodjeli javnih sredstava". 

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odbacila je navode Inicijative. istaknula je da su sredstva "povećana u apsolutnom iznosu i u postotku u odnosu na državni proračun". 

"Izvorna proračunska sredstva u dvije godine povećana su za oko 100 milijuna kuna, a samo kroz Europski socijalni fond i pozive na dostavu projektnih prijedloga 'Umjetnost i kultura za mlade', 'Umjetnost i kultura 54 +' i 'Kultura u centru - potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi' osigurano više od 90 milijuna kuna za programe poticanja participacije u kulturi", naglasila je ministrica.

  • +12
Prosvjed pred Ministarstvom kulture Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Inicijativa je odgovorila objavila da su programska sredstva Ministarstva ove godine, u odnosu na prošlu, smanjena u 10 od 22 područja.

"Čak i uz povećanje za izdavaštvo i nakladništvo, bilanca je negativna. Ako Ministarstvo misli da ćemo se zadovoljiti s namjenskim povećanjem za Europsku prijestolnicu kulture (kao kap u moru sredstava potrebnih za taj projekt) i Europski socijalni fond, jasno im poručujemo: nećemo! ESF je dostupan malom broju institucija i udruga, za njega se natječemo s tijelima lokalne uprave da bi realizirali kratkoročne programe sa socijalnim ciljem u kojima je kultura sekundarna. On sutra može biti vraćen pod okrilje Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i ne predstavlja dugoročnu razvojnu mjeru."

Osim povećanja proračunskih sredstava, inicijativa od Ministarstva kulture traži i zaustavljanje urušavanje javnog financiranja kulture, radnu i socijalnu zaštitu umjetnika i kulturnih radnica, gradnju nove i obnovu postojeće javne kulturne infrastrukture - od kvartovskih i lokalnih prostora do velikih reprezentativnih institucija. Traže i javno financiranje neprofitnih medija "kao prostora istraživačkog i kritičkog novinarstva koje radi u javnom interesu".