TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Propalo pomirenje Lidije Bačić i Brune Šimleše u 'RTL-u Danas'. Što sad? Arbitraža!

  • 10.07.2017 u 12:21

  • Bionic
    Reading

    Hrabri informativni djelatnici 'RTL-a Danas' jučer su pokušali pomiriti Brunu Šimlešu i Lidiju Bačić nakon krvavog fejsbučko-instagramsko-općeinternetskog sukoba koji je potresao Republiku Hrvatsku. Nije im uspjelo. Kako dalje?

    Mislim da oni to nama serviraju zato da bi svratili pozornost s važnijih problema, na primjer - SEVERINE! Tako su nam činili i sa svakojakim drugim stvarima dok je bilo suđenje u Münchenu, tako nam bajaju o arbitražama dok u pozadini podižu cijenu struje i, uglavnom, uvijek nekakve zavjere! Ponekad su masonske, ponekad su monsunske, ponekad trilateralne, ponekad trilitrene, a ovaj je put riječ o fejsbučko-instagramsko-općeinternetskoj. Zlo je to. 

    Uglavnom, kao što već cijeli svemir zna, pokefali se Bruno Šimleša i Lidija Bačić. Šimleša je, ruku na srce, u tekstu koji je razljutio Bačić činio ono nešto s kvakama što se u pristojnom društvu ne spominje. Pomalo je smiješno, a pomalo i pokroviteljsko-patrijarhalno moralizirao o tome kakav dojam ostavljaju pjevačice poput Lidije Bačić kada se slikaju u provokativnim pozama i generalno više naglaska u svojem radu stavljaju na stas nego na glas. To je, po njemu, loše, same sebe prikazuju kao objekte, same sebe ponižavaju, a još su i, reče Bruno, loš uzor mladim djevojkama. Drugim riječima, osjetio je potrebu jednoj ženi (zapravo, većem broju žena) popovati o tome što joj je pametno, a što joj nije pametno činiti s vlastitim tijelom, glasom i računom na društvenim mrežama, i još ih je k tome prozvao kao nekakve javnomoralne, gotovo javnozdravstvene primjere.

    Lidija Bačić na to je šviknula, napisala mu više-manje neka gleda svoja posla i nastala je DRAMA. Odmah su se u raspravu uključile raznorazne intelektualne veličine, čak i glazbene veličine tipa Borisa Rogoznice (poznatijeg kao: 'Boris - tko?') i dobili smo novu vikend-makljažu za razgibavanje rubnih dijelova mozga na temperaturi od 35+. 

    Tu su se međutim jučer predvečer upleli i hrabri informativci iz (informativne?) emisije 'RTL Danas', koji su Šimlešu i Bačić linkom spojili u studio te ih pokušali pomiriti. Šimleša je tom prilikom, onako brunasto, kako je to samo njemu svojstveno, pokušao reterirati, odnosno svoje riječi prikazati što simpatičnijima i pozitivnijima. Kao, 'nema on ništa protiv, Lidijino je PRAVO da sa svojim tijelom, glasom, popularnošću čini što hoće', ali je i njegovo pravo da joj zbog toga finim riječima napiše da je ne poštuje ni pišljiva boba jer mu ne pokazuje svoj 'oštar um'. Lidija Bačić, naravno, na to nije htjela odgovoriti pružanjem ruke pomirenja. Naciji je zastao dah.

    Bruno Šimleša i Lidija Bačić u 'RTL-u Danas' Autor: RTL Danas

    Okej, u redu, dobro - izaći ću na trenutak iz modusa 'ja sam iznad toga i sve mi je to smiješno'. Shvaćam da je tema atraktivna, da se raja pali na takva koškanja, da je svima mnogo lakše funkcionirati u odabiru tabora nego u zdvajanju nad računima za režije. To je tako bez obzira je li riječ o taborima Lidija vs. Bruno, ustaše vs. partizani, Beatlesi vs. Rolling Stonesi, Rusi vs. hibiskusi ili nečemu stotom. Priznajem i da nije sasvim beznačajno obratiti pozornost na to kako u javnosti sa ženama komuniciraju i kako ih doživljavaju čak i nominalno najtolerantniji i liberalniji te da bi se čak i na ovom primjeru dalo govoriti o tome koliko se u javnom diskursu upravo ženama nameće ta obaveza da nekome budu uzor i primjer, dok se rijetko govori o muškarcima i, recimo, njihovim pjesmama o tome kako piju, razbijaju, varaju svoje odabranice i generalno su 'baš simpatični bekrije'. 

    No nitko nije o tome govorio. Uključujući 'RTL Danas'. Bilo je to samo blesavo nadmudrivanje oko toga tko je u čijem timu, čija je glazba smeće ili nije, čija je psihologija glupost ili nije, može li se nekoga tko pokazuje sise i guzice shvaćati ozbiljno, ima li netko pravo primijetiti da netko drugi 'samo pokazuje sise i guzice' i tako dalje. Najviše od svega - bilo je to banalno kokičarenje dijela publike, koja je sa zluradim smiješkom samo gledala 'što će si sada ovo dvoje međusobno poručiti sljedeće'.

    A to stvarno, ni uz najbolju volju, ne mogu shvatiti kao sadržaj kojim bi se trebala baviti jedna središnja informativna emisija.