MILIJUNSKI PROPUST

Pronađeni Michelangelo zapravo je krivotvorina?

21.12.2009 u 15:50

Bionic
Reading

Godinu dana nakon što je talijanska vlada otkupila Michelangelovu statuu Isusa na križu za 3,3 milijuna eura, stručnjaci sve glasnije sumnjaju da je riječ o djelu tog majstora

Statua je kupljena prije godinu dana od posrednika umjetninama iz Torina koji je jamčio da je djelo rad Michelangela te za njega prvotno tražio 15 milijuna eura. Naposljetku spustio je cijenu na 3,3 milijuna eura.

Vijest o navodnom Michelangelovu radu obišla je svijet, a statua je posljednjih deset mjeseci bila glavni eksponat izložbi koje su se održale diljem Italije. Postojali su planovi da u skorije vrijeme otputuje u Nacionalnu galeriju u Washingtonu, u čast američkom predsjedniku Baracku Obami.

Ipak, prije nekoliko dana stručnjaci za umjetnine u pitanje su doveli autentičnost rada. Francesco Caglioti, stručnjak za srednjovjekovne skulpture, izjavio je da djelo nema sličnosti s ostalim Michelangelovim radovima te da podsjeća na mnoge statue raspeća nastale u Firenci oko 14. i 15. stoljeća. Konačni rezultati istrage bit će objavljeni dogodine.